Hercegovac u Zagrebu: Mostarski humor odzvanjao Lisinskim

Da je Bosancima i Hercegovcima humor jača strana odavno je poznato, a Mostarac Igor Drljo to i potvrđuje. Ovaj poznati mostarski stand up komičar u posljednjih nekoliko godina napredovao je od nastupanja u lokalnim mostarskim klubovima do dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.  Već nekoliko godina Igor surađuje sa Studiom smijeha u Zagrebu s kojima je obišao gotovo sve Hrvatske gradove, ali i zemlje u regiji.   „Nakon što sam odradio par super nastupa tamo, postao sam lik čije ime se počelo redovito pojavljivati na njihovim plakatima. Ta konekcija traje već oko pet godina. Prije godinu dana rodila se ideja da se preselim u Zagreb i pređem u Studio smijeha kao rezident, što smo od nove godine i realizirali“, kazao je.  Danas Igor ima vlastiti one man show pod nazivom “Raspad sistema“ u kojem nastoji sažeti vlastita iskustva koja je proživljavao posljednjih godina.  „U tom show-u možete čuti svašta, od mog odnosa s policijom, tv show-ova, muško-ženskih odnosa, likova i likuša koje izlaze u noćne klubove, pa do muzike koja se tamo pušta. Kroz show se protežu stvari koje me nerviraju, koje ne razumijem te stvari koje su mi urnebesno smiješne“, naglasio je Drljo.
Kaže kako inspiraciju crpi iz svega što postoji i što ga okružuje te kako svakodnevno spoznaje da su um i mašta neograničeni.  Igor ne krije kako su Mostarci jedna od najzahtjevnijih publika pred kojim je nastupao, ali da upravo to čini svaki nastup  posebnim. Međutim, došlo je do međusobnog zasićenja između publike i njega te je shvatio kako je promjena nužna za napredak i od tada nastoji izgraditi svoj put u Zagrebu.  „U Zagrebu je stand up scena puno razvijenija. Mostar je ipak moja kuća i nije isti osjećaj kada imaš odličan nastup pred svojom publikom i negdje drugo. Publika u svakom gradu ima svoj lifestyle i svoj način zafrkancije. Mostar je specifičan po svome humoru, možda zato ima tvrđu publiku nego ostali. Na kraju krajeva to je ista publika, jer su svi Hercegovci u Zagrebu“, istaknuo je kroz smijeh.   Iako se ispred ovog talentiranog Mostarca nazire blistava budućnost bavljenje stand up komedijom u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama u regiji i dalje nije dovoljno priznato te su stereotipi svakodnevica komičara.  „Mi stand up komičari nemamo status slobodnih umjetnika, totalno smo izignorirani i nemamo nikakvih prava. Trudimo se da to promjenimo, ali ništa za sad. Tapkamo u mjestu i čekamo bolje dane. Daleko smo od EU-a koliko god se mi gurali tamo, još uvijek smo ruralna sredina koja kasni “stoljeće” za ostalim razvijenim zemljama. Još uvijek kad kažem da se bavim stand up-om me pitaju: A imaš li neki “pravi” posao? Tako da da, stereotipi su tu i dalje“, kazao je. 

Svoju karijeru Igor je započeo neformalno i spontano te je takav stav zadržao do danas. Svojim nastupima on nastoji razveseliti i nasmijati publiku, a koliko to zapravo dobro radi dokazuje puna dvorana Vatroslava Lisinskog, ali i mnoge druge koje je ovaj Hercegovac zabavljao.  Ovo “malo bure energije“, kako ga od milja zovu u Studiju smijeha, zasigurno ima još puno toga za ponuditi svojoj publici, kako u Zagrebu tako i u Mostaru i na taj način dati svoj doprinos stand up sceni u regiji.  A, dok se stanje na sceni ne popravi Igor će nastaviti raditi ono što najbolje zna te se kao i njegove kolege, uz smijeh nadati boljoj budućnosti. 

Jelena Pervan / Pogled.ba