HBŽ: U vrtićima nema mjesta za 890 djece, u Livnu bez mogućnosti upisa ostalo 115 djece

HBŽ: Nema mjesta za 890 djece

Hercegbosanska županija ima četiri javne i dvije privatne predškolske ustanove u koje je upisano 322 djece. Ukupno imaju 63 zaposlena, a jedan odgajatelj brine prosječno za devetero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta nije upisano čak 890 djece.

Glamoč ima jednu javnu predškolsku ustanovu koju pohađa 31 dijete, a koja ima četiri zaposlena. Jedan odgajatelj brine za prosječno 16 djece, a petero djece se nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.

Livno ima jednu javnu i dvije privatne predškolske ustanove i u njih je upisano 177 djece. Imaju 40 zaposlenih, a prosječno jedan odgajatelj brine za sedmero djece. Zbog popunjenosti kapaciteta u ustanove nije primljeno 115 djece.

Kupres ima jednu javnu predškolsku ustanovu, koju pohađa 22 djece. Imaju četiri zaposlena, a jedan odgajatelj prosječno brine za 11 djece.

Tomislavgrad, baš kao i Kupres ima jednu javnu ustanovu, a broj djece koji ga pohađa iznosi 92. Ukupno je zaposlenih 15, a jedan odgajatelj brine za 13 djece. Prema ovoj analizi čak 770 djece nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.

Prema ovoj analizi u sve tri županije najveći je broj djece kojima su oba roditelja zaposlena, a najveći broj djelatnika u vrtićima su žene.

bljesak.info