HBŽ: Oformljen krizni stožer za kontrolu bolesti izazvane korona virusom

U Hercegbosanskoj županiji ove godine je primjetan smanjen broj oboljelih od gripe ili influence u odnosu na prošlu godinu.

“Na razini Županije dosada je prijavljeno 20 slučajeva gripe koji su liječeni ambulanto, nije bio ni jedan slučaj hospitalizacije,” potvrdila je za Livno Novine ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić.

Registrirano je 80 slučajeva respiratorne infekcije tj. srednje ili jače prehlade u Domovima zdravlja u Hercegbosanskoj županiji.

Dr. Mamić je kazala kako je u HBŽ cijepljeno 700 osoba besplatnim cjepivom koje je financirano od strane Ministarstva zdravstva Hercegbosanske županije.

Domovi zdravlja u HBŽ dodatno su nabavljali cjepivo pa se procijenjuje da je u Hercegbosanskoj županiji ukupno cijepljeno oko 1000 osoba.

Na razini Hercegbosanske županije oformljen je Krizni stožer za kontrolu bolesti u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora i mjera predostrožnosti za bolest izazvanu korona virusom (2019-nCoV).

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH te županijskim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, kao i Graničnom policijom BiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno koordinira i provodi mjere u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korona virusom, a u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“Županijska bolnica Livno nema uvjete i odjel za zarazne bolesti te će pacijenti prema protokolu o postupanju biti upućeni u SKB Mostar na liječenje,” istaknula je dr. Mamić.

Ministarstvo zdravstva HBŽ je cilju sprječavanja bolesti izazvane korona virusom nabavilo zaštitnu opremu u vrijednosti 6000 KM.

Zaštitna odijela, maske, naočale,.. podijeljene su zdravstvenim ustanovama unutar Hercegbosanske županije.

Livno Novine