HBŽ: Održan sastanak na temu borbe protiv korupcije

Jučer je održan video sastanak na temu borbe protiv korupcije na kojem su sudjelovali predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, ministar pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije, Milan Bašić, rukovoditelj projekta ROLI (Inicijativa za vladavinu prava), Christopher Marshall i projektni menadžer za vladavinu prava u Ambasadi Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Adis Hećimović

Christopher Marshall, rukovoditelj projekta ROLI ukratko je predstavio projekt naglasivši kako se radi o projektu koji djeluje u brojnim državama, a među ostalima i u Bosni i Hercegovini, implementira ga kompanija Chemonics, a financira se iz sredstava Britanske vlade. Projekt razmatra i u fokusu svoga djelovanja ima borbu protiv korupcije na način da se pruže svi raspoloživi oblici pomoći (tehnička podrška, mentorstvo, nadzor, koordinacija) postojećim i novim inicijativama županijskih vlada koje za cilj imaju uspostavu županijskih ureda za borbu protiv korupcije.

Kako je istaknuo Adis Hećimović, nakon posjete šefice političkog odjela Ambasade Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Helen Flewker Hercegbosanskoj županiji, ovo je nastavak uspješno započete suradnje i razgovara između Vlade Hercegbosanske županije i Ambasade Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini koja će za cilj imati, kao što je dogovoreno prilikom prve posjete, promicanje obrazovanja, digitalizaciju, uvođenje veće transparentnosti, suzbijanje korupcije i brže postupanje administracije.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministar pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije, Milan Bašić upoznali su g. Marshalla i g. Hećimovića o poduzetim zakonodavno-pravnim koracima koji će za cilj imati uspostavu ureda za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije. Istaknuto je kako bi osnivanjem navedenog ureda prije svega bila poslana jasna poruka svim budućim investitorima da bez zadržke mogu ulagati na prostoru Hercegbosanske županije poštivajući sve pozitivne zakonske odredbe i propise. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti Tima za sprečavanje korupcije Hercegbosanske županije.

Dogovorena je buduća intenzivna daljnja suradnja i razgovori koji će za cilj imati što skoriju uspostavu i početak rada ureda za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije, te su g. Marschall i g. Hećimović iskazali zainteresiranost za pružanje svih raspoloživih oblika pomoći kao što su tehnička podrška, mentorstvo, nadzor, savjetovanje i  koordinacija.