HBŽ: Još 35 novozaraženih, korona ušla i u Županijsku bolnicu

Rezultati testiranja 114 briseva s područja HBŽ-a stigli su u subotnjim večernjim satima, a ako je suditi po brojkama, epidemiološka situacija nije dobra. Naime, jučerašnji dan zaključen je s još 35 pozitivnih na koronavirus, i to 15 u Livnu, 14 u Tomislavgradu i 6 u Drvaru.

Nakon ovih rezultata broj ukupno aktivnih slučajeva koronavirusa u u HBŽ je 28, doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a. Livno sa 147 oboljelih od COVID-19 i dalje prednjači, dok su Tomislavgrad i Drvar zamijenili mjesta na ovoj neslavnoj ljestvici. Tako da iza Livna slijedi Tomislavgrad sa 71 oboljelim, potom Drvar s 46, na Kupresu ih je 15, a Glamoč je i dalje ostao na jednom pozitivnom.

Trenutačno je u ovoj županiji jedino Bosansko Grahovo bez ijednog evidentiranog slučaja zaraze koronavirusom. Virus se prije nekoliko dana ‘probio’ i na još jedan odjel u županijskoj bolnici, a i dalje je dio zdravstvenih djelatnika u više domova zdravlja izvan pogona, zaraženo ili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim kolegama.

Odluka Kriznog stožera HBŽ-a od pretpršlog petka najteže je pala onima koji su imali zakazana vjenčanja, a odluka je nedvosmislena:

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na dva je tjedna zabranjeno održavanje svadbi i svih drugih proslava, budući da one predstavljaju najveći izvor zaraze koronavirusom. Unatoč tome, nekoliko svadbi zakazanih tog prvog vikenda je održano. Ovoga je problema bilo u Tomislavgradu u kojemu se, unatoč zabrani u petak, 28. kolovoza, poslani specijalci da zabrane održavanje svadbenih veselja. Neslužbeno, prema pisanju duvanjskog portala Tomislavnews, svatovi su ipak pušteni u svadbene dvorane samo večerati i podijeliti dar.

vecernji.ba