Home > Županija > Gradi li se novi smještaj za migrante kod Bosanskog Grahova?

Gradi li se novi smještaj za migrante kod Bosanskog Grahova?

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Aktualna je i u Kantonu 10, posebno u Bosanskom Grahovu, gdje se sve glasnije čuju najave o navodnoj izgradnji migrantskog centra. Iako do danas to nitko nije službeno potvrdio, tamošnje Općinsko vijeće se, ovoj najavi žestoko protivi.

Daleko od očiju javnosti priprema se smještaj migranata u Bosanskom Grahovu. Barem tako tvrdi Martina Šarić iz Hrvatske neovisne liste.

Frano Mioč/BHRT

“Izgrađeno je osamdeset kontejnera i grade se novi. Kontejnere je financirala međunarodna organizacija za izbjeglice IOM”, tvrdi Šarić. Gdje se grade spomenuti kontejneri, kao i sam izvor ove informacije, Martina Šarić nije htjela otkriti. Jedna od tri lokacije na kojima bi, navodno, trebali biti smješteni migranti je prijeratna pilana. Tu su još bivša zgrada osnovne škole u Crnom Lugu i poslovna zgrada bivšeg trgovačkog preduzeća.

Do takvih neslužbenih informacija su došli i predstavnici grahovske opštinske vlasti. “Imamo informaciju da se gleda kakve su mogućnosti u Domu zdravlja, da se obezbijedi medicinska pomoć. Mi nećemo dati ni jedan pedalj grahovske zemlje ili poslovnih objekata da se migranti tu lociraju”, kaže Dragan Prpa, predsjednik Opštinskog vijeća Bosansko Grahovo. Takav stav predstavnika opštinske vlasti podržavaju i malobrojni stanovnici Bosanskog Grahova.

Veliko “Ne” smještaju migranata u Bosanskom Grahovu u vidu posebnog zaključka, reklo je ovih dana i njegovo Opštinsko vijeće. Sličan zaključak koji se odnosi na smještaj migranata na području cijelog kantona već je, na prijedlog kantonalnog ministra unutrašnjih poslova, usvojio Kolegij Vlade Kantona 10.