Home > BiH > Građani u BiH više ne mogu ni ‘jedva sastaviti kraj s krajem’

Građani u BiH više ne mogu ni ‘jedva sastaviti kraj s krajem’

Minimalne plaće i mirovine jednostavno ne mogu pokriti cjelomjesečne osnovne.Kako građani BiH uopće prežive jedan mjesec. Odgovori većine anketiranih u gradovima širom zemlje ukazuju na to da nedostatna primanja teško mogu pokriti i dio mjeseca. Od poznatog – jedva se sastavlja kraj s krajem, stiglo se do – ne može se sastaviti nikako, javlja BHRT.

Počet ćemo od najosnovnijeg, a to je da primjerice kruh i mlijeko dnevno koštaju gotovo pet maraka. Nisu nam potrebni statistički podaci da bismo pogledom na cijene potvrdili kako je hrana skuplja u prosjeku od 50 do 100 posto, pa i više. Minimalne plaće i mirovine jednostavno ne mogu pokriti cjelomjesečne osnovne.

Građane su otkrili koliko njihova primanja žargonski rečeno „dobace“ u jednom mjesecu. A i plaća od 1.500 maraka, ako uključite sve ono što je potrebno prosječnoj četvoročlanoj obitelji, počevši od hrane, režija, prijevoza, pa do školovanja djece, uz to i kredita, zvuči prilično nerealno niska da bi se mjesec pristojno preživio.

U moru depresivno realnih odgovora na današnju svakodnevicu zabilježen je i jedan šaljiv.

Šalu na stranu, pitanje koje se jednostavno nameće nakon proteklih nekoliko godina jeste: Čega se to još nismo odrekli?, jer pristojan život dostojan čovjeka. Ako pogledamo samo ove odgovore koji oslikavaju i odgovore većine građana odavno već nemamo.

Vecernji list