Građani Livna uputili pismo široj javnosti kao vapaj za hitnu pomoć

U cijelosti prenosimo pismo građana i građanki Livna koje su uputili široj javnosti kao poziv u pomoć.

– Javljamo se u ime građana i građanki Livna; ovo je naš vapaj za hitnu pomoć!

Dragi dobri ljudi, svi Vi koji čitate ovo pismo, prinuđeni smo da Vam se obraćamo i da Vas molimo za pomoć na ovaj način. Livno je mali gradić smješten na vjetrometini Balkana koji čeka svoj potop u ovoj kriznoj situaciji. Svi pratimo vijesti iz svih dijelova svijeta i vidimo što se događa. Naš grad još uvijek nije pogođen ovom epidemijom korona virusa, ali nam je sve bliže, a mi smo bespomoćni. Posebno smo izloženi riziku od pandemije zbog manjka zaštitne i medicinske opreme koju imamo na zalihama. Zapravo nemamo zalihe niti imamo zaštitne opreme, naša bolnica trenutno se pouzda u lokalne krojačke salone gdje vrijedne ženske ruke šiju priručne maske za lice koje bi u ovim kriznim vremenima trebale poslužiti za zaštitu od ove pošasti. Te maske nisu po zaštitnim standardima niti su u pravim uvjetima upotrebljive. Služenje takvom opremom samo otvara prostor da virus uđe u bolnice i apsolutno paralizira već načeti i slabašni zdravstveni sustav. Nefunkcioniranje vlasti i države dovelo nas je u poziciju da naše nadležne službe nemaju uopće sredstava na raspolaganju kojima bi opremili medicinske službe zaštitnim sredstvima i dezinficijensima. O široj populaciji da i ne govorimo, ljekarne i trgovine već tjednima nemaju na raspolaganju dezinficijense i maske za prodaju. Nadalje, naša bolnica raspolaže sa jako malim brojem respiratora upitne ispravnosti te nikako nismo spremni za dolazak virusa. Medicinski kadar i kapaciteti su na izmaku snaga već odavno, a virus nas još nije ni udario punom snagom.

Ovim putem apeliramo na Vas, dobre ljude, ma tko bili, da nam pomognete, da nam omogućite da se sa ovom pošasti borimo, a ne da pokleknemo u prvom valu.

Možete pomoći na razne načine, donacijama, kontaktima, slanjem apela na adrese onih za koje mislite da nam mogu pomoći. Svaka pomoć je dobrodošla. Prepušteni sami sebi, Građani i građanke Livna. –