Home > BiH > Građane čeka teška jesen, prinosi u poljoprivredi prepolovljeni, cijene rastu

Građane čeka teška jesen, prinosi u poljoprivredi prepolovljeni, cijene rastu

Suša, poplave, olujno nevrijeme, tuča…, nema što ove godine nije pogodilo bh. poljoprivrednike koji iz mjeseca u mjesec zbrajaju nove štete, piše Večernji list BiH.

– Teška je ovo godina za sve nas koji se bavimo poljoprivredom. Otkako su krenula stalna poskupljenja, sve je otišlo nizbrdo. Gnojivo je poskupjelo, sjeme…, apsolutno svi preparati koji su nam potrebni za rad cjenovno su poskupjeli, a ova godina prevršila je sve mjere. S druge strane, kao “šlag na tortu” stigle su sve ove vremenske neprilike od kojih će se rijetko koji poljoprivrednik oporaviti. Ne znam što i kako dalje, ovako se stvarno više ne može – priča nam ogorčeni poljoprivrednik.

Poskupljenja stalna

00:00

Koliko je zapravo godina loša za poljoprivrednike, najbolje govori činjenica da su prinosi manji za više od 50 posto. U razdoblju prve sjetve na području BiH bilo je iznimno hladno i kišovito vrijeme koje je izazvalo poplave u pojedinim dijelovima zemlje, a takve nepogode su itekako utjecale na domaće poljoprivrednike. Ono što je bilo posijano u svibnju i lipnju, propalo je, pa se moralo ponovno sijati. Stoga je prva sjetva dosta kasnila, što je utjecalo i na cijelu sezonu. Predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za klix.ba komentirao je kako je ova godina iznimno loša.

– Prvo je bilo dosta kiše, onda je došla suša, a na kraju opet vremenske nepogode u obliku tuče i oluja. Tako da, što se tiče poljoprivredne proizvodnje, mogu slobodno reći – godina nikad nije bila gora – rekao je. Prema njegovim riječima, promjenjivo vrijeme tijekom ovoga ljeta utjecalo je na proizvodnju i na kraju su pojedine kulture podbacile i za više od 50 posto, a neke su, kaže, potpuno uništene. – Imate vrste voća koje su potpuno uništene, ali, općenito, za 50 – 60 posto umanjen je prinos u svim kulturama i kvaliteta je jako loša – kazao je Bićo za klix.ba.

 

Loše vremenske prilike, osim u BiH, posljedice su imale i u susjednim zemljama, pa i diljem Europe. Kako je rekao za navedeni medij, bh. poljoprivrednici ne sudjeluju ni u jednom dijelu kreiranja cijena, već im cijene diktira vanjsko tržište, ali definitivno se, kako je dodao, može očekivati rast cijena s obzirom na to da je poljoprivreda oštećena u mnogim najplodnijim dijelovima brojnih zemalja. Na mukama su poljoprivrednici, ali i građani jer štete donose i poskupljenja hrane. A gotovo svaki odlazak na tržnicu je poput traume zbog straha od viših cijena. Prodavači i sami kažu kako su cijene visoke. – Cijene uopće ne stagniraju. Upravo suprotno. One i dalje rastu te nema naznaka da će padati. Cijene voća i povrća ove su godine ostale jako visoke. Krastavci su zadržali svoju cijenu, nije bilo padanja kao ranijih godina. Ljudi kupuju, što će, nemaju izbora, ali vrlo malo. Uglavnom samo za taj dan po nekoliko komada voća ili povrća – objašnjava trgovkinja.

Udar na novčanike

Opća slika je jako loša, kažu ekonomski analitičari. – U mnogim oblastima gdje imamo ogromne resurse, to je poljoprivreda, sirovine kojima BiH obiluje, kao što je voda, vodna bogatstva energetika – mi više uvozimo tih proizvoda nego što ih izvozimo. To je najbolji pokazatelj koliko mislimo o gospodarstvu, mnogo toga nedostaje što domaće gospodarske subjekte guši kako bi otvorili ozbiljne kapacitete – rekao je Milenko Stanić, ekonomski analitičar, za FTV. Sudeći po svemu navedenom, bh. građane čeka teška jesen i novi udar na novčanike jer mjesečni prihodi već odavno ne prate rast troškova života.

Vecernji list