Home > BiH > Grad u BiH izdvaja 4000 KM po paru za umjetnu oplodnju

Grad u BiH izdvaja 4000 KM po paru za umjetnu oplodnju

Jednokratnu novčanu pomoć za sufinanciranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje dobit će 35 banjalučkih parova, a pojedinačno za ovu podršku grad izdvaja 4.000 KM.

Grad Banja Luka je 31. ožujka raspisao konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinanciranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Na ovom natječaju zaprimljeno je 40 zahtjeva za sufinanciranje troškova, kazali su iz Gradske uprave za “Nezavisne novine”.

Zahtjeve pristigle po natječaju razmatralo je, kako kažu, Povjerenstvo za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici grada Banja Luke – pojedinci.

Ovo povjerenstvo je utvrdilo da 35 zahtjeva ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici grada Banja Luka u ‘Službenom glasniku grada Banja Luka’, broj 37/22, te sačinila zapisnik i utvrdila rang-listu, navode oni.Dodaju da Gradska uprava planira u 2023. godini podržati 35 zahtjeva, točnije sve zahtjeve za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinanciranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje, pristigle po javnom natječaju, a koji ispunjavaju uvjete propisane pravilnikom.Kako kažu, jedan zahtjev neće biti podržan zbog pitanja godina starosti i postoji jedan zahtjev koji ne ispunjava uvjete pravilnika pošto u vezi sa planiranjem obitelji nije iskorišteno pravo niti na jedan postupak BMPO na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a žena je starosti 32 godine.

Za ovu podršku potrebno je 4.000 KM pojedinačno za svaku oplodnju, kazali su iz Gradske uprave, te dodali da je prvobitno za ove subvencije bilo izdvojeno 100.000 KM, ali će biti podržano svih 35 zahtjeva.

Pravilnikom je definirano da se budžetska sredstva za ove namjene dodjeljuju samo jednom, o čemu se vodi evidencija u nadležnom odjeljenju, navode iz grada.Pet zahtjeva neće biti podržano iz razloga što su tri zahtjeva već podržana iz budžeta grada u prethodnom periodu, pojasnili su oni.

Jabuka