Gospodarstvenici Grada Livna uputili priopćenje i zahtjeve za spas radnih mjesta

Gospodarstvenici grada Livna uputili su priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

– Povod našeg obraćanja je situacija koja nas je sve zadesila, a uzrokovana je proglašenjem pandemije uzrokovane virusom COVID-19.


Od 13.03.2020. godine i uvođenja mjera zabrane rada te poslije i policijskog sata  kao Gospodarstvenici Grada Livna smo šutili kao i inače, čekali odluke a u skladu sa ponašanjem država u regionu u vidu spasa gospodarstva i kako iste nismo dočekali, a kako stvari stoje i kako se vlade, što Županijska tako i Federalna Vlada ponašaju, neko olakšanje i smislen potez ne možemo očekivati odlučili smo se na dopis ovog tipa kako bi javnost upoznali sa stanjem.


Naime Grad Livno još nije izašao ni sa kakvim priopćenjem, obraćanjem zbog ove situacije,  Vlada HBŽ je tek nedavnoa pod pritiskom i prijetnjom COVID – 19 donijela proračun, a radnici , firme , gospodarstvo trpi i na čekanju je…
Dok se sami organiziramo , što firme i obrti tako i običan mali čovjek koji je zbog neradanapustio ove prostore i skupljamo novac da bi kroz bolnicu pomogli sebi na način da za istukupujemo opremu i osnovni materijal, dani prolaze a nijedna jedina mjera na razini Grada Livna, na nivou HBŽ nije donešena niti je bilo tko postavio pitanje što će biti sa firmama i što će se desiti sa radnim mjestima? 


Kako smo osuđeni na sami sebe i kako zbog nebrige godinama od strane Grada Livna i institucija HBŽ odlučili smo se na ovaj zadnji potez i da skrenemo pažnju da ljudi su zaposleni i u realnom sektoru , da taj isti realni sektor puni proračun , plaća poreze , investira , otvara nova radna mjesta, da radnik u realnom sektoru ima pravo na iste uvjete rada kao i onaj radnik u državnoj firmi , da radnik iz realnog sektora ima obitelj kući , da ima svoje obaveze…

Da skratimo , ako ne bude realnog sektora , koja je Vaša svrha?
Osuđujemo nebrigu i ponašanje Grada Livna, Ministra Gospodarstva i Ministra Financija koji u ovoj situaciji se prema gospodarstvu ponašaju gore od bilo kojeg neprijatelja i očekujemo žurnu reakciju i konkretne mjere pomoći gospodarstvu.


Nitko ne želi prejudicirati negativne stvari , nikom nije u interesu u današnjem vremenu zatvarati obrte i firme , međutim ukoliko nešto ne napravite ovaj teret gospodarstvenici sami iznijeti ne mogu i doći će do tog najgoreg scenarija, zatvaranja i slanja radnika na zavode za zapošljavanje a što će biti zatvaranje od oko 1500 radnih mjesta.


U tom slučaju, nas , radna mjesta i gospodarstvo nije uništila pandemija i COVID – 19 nego isključivo Vaš nerad i nebriga. – stoji u priopćenju Gospodarstvenika Grada Livna.

Zahtjeve Gospodarstvenika Grada Livna kao i potpisnike možete pogledati ispod.