Gospodarstvenici Grada Livna traže konkretne korake za spas gospodarstva

Gospodarstvenici Grada Livna obratili su se s još jednim priopćenjem javnosti i nadležnim institucijama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Poštovani, sve vas skupa još jednom pozdravljamo u nadi da ste kako zdravstveno dobro isto tako nadamo se da se gospodarski nosite sa ovom cijelom situacijom.

Gospodarstvo?  Hmm…

Što reći o gospodarstvu, a da nije rečeno u svim mogućim medijima u toku ove corona krize?

Koliki je utjecaj gospodarstva na svakodnevni život i kako bez gospodarstva na kraju nema niti radnih mjesta, nema ljudi, a onda nema ni države..

Gledajući situaciju u BiH, ovaj cirkus od federalnog corona zakona, probleme koje imamo u županiji postavlja se pitanje da li u ovoj državi ima smisla raditi ili što kažu, spakirati kofere i ići?

Nikako drugačije ne možemo shvatiti odnos kako prema gospodarstvu tako prema svakom radnom mjestu.

U moru ovih tužnih komentara, razmišljanja ima i pozitivna stvar na koju smo naišli je obećanje od strane gradonačelnika grada Livna koji nakon sastanka održanog prije nekoliko dana stavio se na raspolaganje gospodarstvu, sa ciljem očuvanja radnih mjesta i sa razine grada koliko je mogao obećao slijedeće:

– uplata od 300 KM po zaposlenom djelatniku,

– oslobadjanje plaćanja komunalne naknade,

– oslobadjanja poreza na tvrtku i reklamu,

– oslobadjanje plaćanja najma prostora koji su u vlasništvu grada,

– oslobadjanje plaćanja ljetnih terasa za ugostiteljske objekte.

Nadamo se da će i na sjednici gradskog vijeća iste mjere biti usvojene i da će se ovo obećanje ispuniti na sjednici planiranoj idući tjedan te da će ovu potporu gospodarstvenici dobiti u najkraćem mogućem roku.


Što se tiče vlade HBŽ ? 

Nažalost, od Vlade HBŽ nismo još došli do bilo kakvog pomaka iako je prošlo mjesec i pol dana od našeg prvog sastanka, iako je uskoro i polovina ovog mjeseca, a mjere zabrane rada nastupile prije skoro dva mjeseca.

Naš dojam je da je tamo sukladno onoj narodnoj izreci, puno baba – kilavo dite.

Pozivamo još jednom Vladu HBŽ da se uhvati u koštac sa situacijom i pođe raditi posao za koji ih svi mi plaćamo…

Da, mi vas plaćamo iako se postavljate na način da vam ne trebamo. Postali ste svrha sami sebi i ovo dalje ne ide.

Javno vas pitamo, a u nekoliko navrata smo dolazili, onolika zgrada, a u njoj nigdje nikoga… Gdje ste se sakrili, dolazite li na posao?
Radite li išta? 
Gdje je ministar financija, gospodarstva?
Što ste napravili do sada?
Plaće ste podigli za 8 % u vrijeme ove najveće krize… Imate li časti i solidarnosti sa ostalim radnicima imalo, sa svima koji ostaju bez posla???

Poprilično kasnite sa donošenjem bilo kakvih mjera i budite sigurni da ovo sto vi radite nama, nebrigom i neradom će se vratiti vama, a što već osjetite kroz punjenje proračuna.
Ministra Financija i Ministra Gospodarstva pozivamo na odgovornost i NEOPOZIVE OSTAVKE, ovo bi jedino časno od vas bilo u ovoj situaciji. Gospodarstvenicima, radnicima i svakom normalnom čovjeku je dosta da od županije radite županiju slučaj. –


Gospodarstvenici Grada Livna