Gorivo utječe na cijene samo kada poskupi

Rast cijena hrane i usluga u Srpskoj trgovci su uveliko pravdali enormnim poskupljenjem goriva. Međutim, iako su naftaši korigirali cjenovnike, nitko od trgovaca nije posegao za istim potezom i pojeftinio robu ni za fening.

Prethodnih mjeseci svi, od proizvođača do trgovaca, na dnevnom nivou mijenjali su cijene robe i kao opravdanje za taj potez navodili poskupljenje goriva. Međutim, otkako su cijene na benzinskim crpkama počele padati, pojedini mijenjaju priču te navode da gorivo toliko i ne utječe na cijenu neke robe.

– Ne pratimo mi baš taj rast cijena goriva, već više burzu. I gorivo sudjeluje u cijenama, ali ne baš toliko – rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos i dodao da vreća brašna od 25 kilograma trenutno košta 30 maraka.

S druge strane, pekari navode da je važno da je zaustavljeno divljanje cijena.

– Ne vidim nikakve naznake da će nešto pojeftiniti. Važno je da su cijene prestale rasti S obzirom na to da je bila rodna godina, možda će nešto i pojeftiniti – kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić.

Ekonomisti, s druge strane, navode da cijene moraju padati.

– To se već dešava na svjetskom tržištu i mora se prenijeti i do potrošača. Brašno mora pojeftiniti. Trgovci će još jedno vrijeme kalkulirati, mogu napraviti ekstraprofit u kratkom periodu, ali kako vrijeme bude odmicalo, bit će pod pritiskom, ali na kraju i konkurencije, i morat će spustiti cijene da bi privukli kupce – kazao je “Glasu” ekonomista Marko Đogo.

Naveo je da smo svjedoci da su se poskupljenja “odigravala” prethodnih mjeseci preko noći, dok ćemo, s druge strane, na pojeftinjenja čekati mjesecima.

– Trgovci moraju empirijski osjetiti da će snižavanjem cijena značajno biti povećana količina koju prodaju da bi pristali da cijene značajnije spuste. To je nešto što, prosto, traži vrijeme – dodao je Đogo.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je­ da su svi u prethodnom periodu pravdali svoja poskupljenja rastom cijena goriva.

– Sada, kada je došlo do pada cijena goriva, vidimo pojeftinjenje samo na benzinskim crpkama. Nema pada cijena osnovnih životnih namirnica. Da li će doći do toga, teško je sada govoriti. Jedno je sigurno, trebat će proći mjeseci da bi se kod nas nešto desilo o pitanju korekcije cijena osnovnih životnih namirnica – poručila je Marićeva i podvukla da su potrošači prepušteni sami sebi te da zbog rasta cijena kupuju samo ono najosnovnije.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u BiH porasle su za 15,8 posto.

– Cijene hrane u lipnju u odnosu na isti period lani više su za 24,1 posto, a prijevoza za 34,5 posto, što je posljedica rasta cijena goriva – naveli su u Agenciji za statistiku BiH.