Gordana Boban o novoj predstavi

Nakon višemjesečnog pripremanja predstave „Schindlerov lift“, rađene prema istoimenom i višestruko nagrađivanom romanu Darka Cvijetića, glumačka ekipa Kamernog teatra 55, pod rediteljskom palicom Kokana Mladenovića, sutra će je premijerno izvesti pred sarajevskom publikom. A potom igrati još dva dana zaredom.

Prve komšije

Radnja „Schindlerovog lifta“ događa se u crvenom soliteru u Prijedoru, gdje autor i danas živi na devetom katu u tom soliteru. To je svojevrsno svjedočanstvo o stravičnim zvjerstvima koja su se dešavala u tom gradu i tom soliteru tokom protekle agresije na BiH. A nisu ih radili stranci, već prvi susjedi.

Tematika je i suviše teška, posebno za one koji su to proživljavali, kao i za obitelji onih koji nisu uspjeli preživjeti.

Jedna od onih koji ostvaruju ulogu u ovoj predstavi jeste i bh. glumica Gordana Boban, koja za „Dnevni avaz“ govori o značaju igranja u jednoj takvoj predstavi.

  • Boban: Dužnost je da se o tome govori

    Boban: Dužnost je da se o tome govori

    FOTO: ARHIV


Istaknula je da je apsolutna istina da umjetnost mora govoriti i o stvarima koje ljude bole i neprekidno podsjećaju na tešku prošlost.

– Upravo zbog toga – ne bih li pokušala što promijeniti svojim činom. Dakle, ta umjetnost, koja zbog toga i postoji, da bi čovjeka napravila boljim, da na neki način pokuša usmjeriti čovjekove suštinske težnje prema nečemu boljem i većem, a ne prema onome čemu mi već posljednjih desetljeća govorimo – prema zločinima, ubojstvima, masovnim grobnicama, strašnim stvarima koje se, nažalost, u 21. stoljeću događaju, ne samo kod nas nego širom planete – ističe Boban.

Ekipa „Avaza“ je još u veljači prisustvovala jednoj od proba ove predstave, a naboj emocija jednostavno se u zraku mogao osjetiti. Čak i tijekom našeg razgovora s glumcima o tematici „Schindlerovog lifta“ nisu mogli spriječiti suze.

Nikada više

Tada nam je rečeno da će predstavu gledati i oni koji su preživjeli strahote u Prijedoru, kao i članovi obitelji onih koji nisu.

– O političkim reakcijama nikada zapravo i ne mislim niti me, iskreno, zanimaju. Ljudskih emocija me nije strah. Znam da neće biti jednostavno i lako, posebno ljudima o kojima je Darko Cvijetić pisao u romanu „Schindlerov lift“, koji smo mi, na neki način, kao ekipa Kamernog teatra 55, pokušali utjeloviti i ispričati njihove teške životne priče. Znam da neće biti lako gledati, pošto nama nije lako igrati, ali, kao što rekosmo, to je naprosto dužnost. Dužnost je da se o tome govori, da se to ne zaboravi. Dužnost je i svakog čovjeka da razmisli dobro u kojem pravcu će usmjeriti svoj život i da se jednostavno svi zajedno potrudimo, na sve moguće načine, da do ovakvih priča i ovakvih sudbina, odnosno teških sudbina, nikada više ne dođe – zaključila je Boban.

Veselimo se

  • Reditelj "Schindlerovog lifta" Kokan Mladenović

    Reditelj “Schindlerovog lifta” Kokan Mladenović

    FOTO: ARHIV


Iako su se susretali s brojnim izazovima zbog pandemije koronavirusa te su premijerno igranje odgađali, svi se raduju što će napokon predstaviti ovu istinitu i bolnu priču.

– Sretni smo što smo proces priveli kraju, s obzirom na to da smo bili prekinuti zbog ovog virusa koji se pojavio u ekipi. Zaista se veselimo što ćemo konačno prikazati predstavu „Schindlerov lift“ pred publikom – kazala nam je Boban.