Home > BiH > Godišnje se baci 5.000 kamiona hrane, hoće li se konačno ukinuti PDV na donacije?

Godišnje se baci 5.000 kamiona hrane, hoće li se konačno ukinuti PDV na donacije?


Prema podacima UN-a u BiH godišnje bude bačeno oko 400.000 tona hrane.

Čak 140.000 tona hrane u vrijednosti 150 milijuna maraka bace i unište kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane.

S tim bi se moglo napraviti 280.000.000 obroka u javnim kuhinjama, odnosno 770.000 dnevno.

Kako bi bolje shvatili cjelokupnu sliku o veličini problema, najbolje je objasniti kako bi se ovom bačenom hranom moglo natovariti više od 5.000 kamiona.

Na to je u svojoj analizi za potrebe Fonacije “Mozaik” koja je prije par godina pokrenula projekt “Niko gladan, niko sam” ukazao ekonomist Faruk Hadžić.

Velike količine hrane uništene su umjesto iskorištene za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, zbog toga što su kompanije koje se bave proizvodnjom i trgovinom prehrambenim proizvodima zakonski podložne oporezivanju od 17 posto.

Hadžić je ukazao kako su domaće kompanije tijekom 2020. donirale hranu čija je vrijednost bila oko 82,7 milijuna maraka i pri tome morale dati čak 12 milijuna na PDV.

Zbog toga je mnogim kompanijama jednostavnije hranu baciti umjesto donirati, što predstavlja veliki problem u našoj državi u kojoj se svakodnevno povećava broj gladnih.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u srijedu, 7. lipnja na rasporedu će se naći prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV, kojim se između ostalog predlaže i ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Predsjednik humanitarne organizacije “Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke Miroslav Subašić ističe kako je suludo da tolika hrana bude bačena u ovako siromašnoj zemlji.

Ukazuje i na to da bi javnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama od velike koristi bilo kada bi bio ukinut PDV, odnosno uvedena nulta stopa na doniranu hranu.

Prema Hadžiću, od ukidanja PDV-a na doniranu hranu ne bi koristi imale samo javne kuhinje i kompanije, već i sama država, ali i lokalne zajednice kroz uštede u budžetima.

Iznose koje su do sada donirali za nabavku hrane mogli bi usmjeriti na nabavku recimo opreme neophodne za rad javnih kuhinja, posebno imajući u vidu da je realno očekivati da će porasti broj korisnika javnih kuhinja zbog negativnih efekata inflacije i mogućeg usporavanja i pada ekonomije, koji će pogoditi osobe sa niskim primanjima, poručuje Hadžić.

Navodi da bi jedino jedan od problema mogao biti nedostatak mjesta za skladištenje donirane hrane, a kako tvrdi, to se može riješiti uvođenjem koncepta “banke hrane”.

Banka hrane je neprofitna organizacija koja prikuplja hranu od donatora i distribuira je humanitarnim organizacijama, koje je onda dijele osobama u potrebi.

Brojne javne osobe podržale su ovu kampanju, a među njima je poznati kuhar Neno Svjetlanović koji na svojoj Instagram stranici NenoCooks redovno nasmijava svoje pratitelje uz tradicionalna bosanskohercegovačka jela.

Pozvao bih sve one koji mogu imati utjecaja na izmjene zakona da oslobode doniranu hranu od plaćanja PDV-a i olakšaju trgovačkim lancima i svima s viškovima hrane da hranu pošalju u prave ruke, umjesto u spalionicu, poručio je Svjetlanović.