Godinu dana u Kupresu traže liječnika, nitko se ne javlja

Nesvakidašnja priča ovih dana dolazi iz Kupresa. Naime, obzirom da skoro godinu dana tamošnji Dom zdravlja bezuspješno traži liječnika, a na njihove natječaje nitko se nije javljao, zbog čega je u opasnosti da ostane bez zdravstvene skrbi trenutno oko 2500 pacijenata, iz ovog bh. mjesta odlučili su na jedan neobičan način pokušati privući mlade liječnike.

“Svima nama je jasno da liječnike ovdje teško možemo zadržati jer ovo područje nema neke ponude po pitanju životnih uvjeta. Ipak, Kupres nije daleko, na dva sata je od Splita, Sarajeva i Mostara i mislim da je u današnje vrijeme to dosta blizu”, kazala je Antonija Lozančić, glavna sestra u Domu zdravlja Kupres.

Tako u novom natječaju potencijalnom budućem liječniku, osim standardnih uvjeta, nude i besplatan smještaj te mogućnost specijalizacije.

“Na natječaju prije pola godine nije se javio nitko, doslovno nitko nije htio doći. Znamo da je deficit liječnika na čitavom području BiH, a mi smo se odlučili proširiti našu ponudu. Mladi ljudi koji nemaju mogućnost specijalizacije neće se zadržavati u malim sredinama i zbog toga nudimo i smještaj, kojeg smo dogovorili u suradnji s općinskim načelnikom, kao i brzu specijalizaciju u okviru primarne zdravstvene zaštite – obiteljsku medicinu, pedijatriju, možda i ginekologiju”, kazala je Lozančić.

Iz Doma zdravlja nadaju se da će, kad već to životne okolnosti ne dozvoljavaju, mala medijska pomoć doprinijeti da Kuprešaci dobiju novog liječnika.

“Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati liječnika u ovom našem malom lijepom mjestu”, rekla je Lozančić za kraj