Epidemiološki tim iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo HBŽ istražuje kontakte zaraženog iz Glamoča

Na području HB županije zabilježen je prvi slučaj zaraze korona virusom. Riječ je o muškarcu iz Glamoča koji radi u Šumariji u Šipovu, a koji se prije tri dana javio banjalučkom UKC sa simptomima upale pluća da bi mu se jučer, 30. ožujka, utvrdilo prisustvo virusa.


Prvu informaciju o zaraženom u Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva HBŽ dobili su toga ponedjeljka u poslijepodnevnim satima od žitelja Glamoča. Istog dana pokušali su dobiti informaciju od nadležnih u Republici Srpskoj, budući da je oboljeli njihov osiguranik, kazala nam je ministrica zdravstva Vasilija Broćeta te dodala: „Tek jutros je potvrđeno od šefice sa mikrobiologije da je slučaj pozitivan i da je na infektivnoj u Banja Luci.“

Kako je zaraženi proteklih dana boravio u Glamoču na terenu je odmah izašao epidemiološki tim iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo HBŽ koji u nazočnosti općinskog sanitarnog inspektora istražuje njegove kontakte.

„Istražuju sve kontakte, kontakte s rodinom, da li je dolazio do Livna i sl. Na terenu je i doktorica mikrobiolog koja će odmah uzeti bris od sumnjivih kontakata,“ kazala je naša sugovornica dodavši da će više informacija biti poznato po dolasku ekipe s terena.

Inače, do ovog slučaja u HB Županiji službeno nije bilo potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

Željka Mihaljević