Home > Svijet > Fuchs poslao pismo svim školama: Organizirajte sastanke, pojačajte druženja, osigurajte pomoć…

Fuchs poslao pismo svim školama: Organizirajte sastanke, pojačajte druženja, osigurajte pomoć…

Razgovarajte s njima o događaju u Beogradu, tragediji koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. Organizirajte da u svakom razrednom odjelu razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici doznali i na koje načine su zaprimili informacije, poručio je ministar obrazovanja.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs poslao je danas svim ravnateljima škola Hrvatske pismo i pozvao ih da ulože dodatne napore u razgovor s učenicima o slučaju u Beogradu, pozvao ravnatelje da organiziraju sastanke u školi, da više pozornosti posvete i roditeljima te da većim angažmanom još jednom svim učenicima pojasne da su škole mjesto nulte tolerancije na nasilje.

“U ponedjeljak organizirajte okupljanje sve djece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka. Razgovarajte s njima o događaju u Beogradu, tragediji koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. Organizirajte da u svakom razrednom odjelu razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovaraju s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici doznali i na koje su načine zaprimili informacije, što ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećaje je to u njih potaknulo; potrebno je jasno osuditi taj događaj te osmislite i izradite razredni plan postupanja u slučaju da učenici doznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima”, poručio je školama ministar Fuchs. U svom je pismu pozvao i sve ravnatelje svih škola da organiziraju edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, uključe stručnjake Zavoda za javno zdravstvo (liječnike školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti) i druge stručnjake, uključujući djelatnike MUP-a.

“Edukacije su osobito potrebne u razrednim odjelima u kojima primjećujete bilo koje oblike nasilničkog ponašanja uključujući online nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka, te u razrednim odjelima u kojima primjećujete uporabu energetskih pića ili sumnjate na uporabu alkohola i drugih sredstava ovisnosti”, istaknuo je Fuchs.

Pozvao je sve škole da za vrijeme nastave pojačaju sportske, likovne i glazbene sadržaje i druge aktivnosti koje potiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi, te naglasio učiteljima, profesorima i nastavnicima da potaknu na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju.

“Pojačajte nadzor djelatnika škola u svim školskim prostorijama i hodnicima, a posebice u onima u kojima učenici mogu biti skriveni od pogleda nastavnika, poput toaleta. Nastavnici tehničke kulture trebaju organizirati da skalpeli koji su sastavni dio nastavnog paketa za tehničku kulturu budu pohranjeni u školi izvan dohvata učenika te ih trebaju uručiti učenicima samo na nastavi tehničke kulture i prikupiti odmah nakon korištenja”, piše u uputama ministra.

Fuchs je, između ostalog, pozvao učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ostale djelatnike škole da obrate pojačanu pozornost na učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni, te se u vrijeme odmora ne druže s vršnjacima, učenice i učenike koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni, učenice i učenike koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promijenilo, a izvršavanje školskih zadataka se pogoršalo te na učenice i učenike za koje sumnjaju da koriste sredstva koja izazivaju ovisnost.

“S navedenim učenicima i njihovim roditeljima djelatnici škole trebaju porazgovarati o tome koliko su zadovoljni školskim uspjehom i drugim aspektima života, kako se osjećaju u svom razredu i u školi, imaju li problema sa školom, u obitelji, s prijateljima ili ih muči nešto drugo. U slučaju potrebe, učenike i roditelje uputite školskom liječniku radi savjetovanja i obrade u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama”, napisao je ministar te naglasio da škole trebaju organizirati učenicima da mogu anonimno prijaviti sve oblike nasilja i u ovom kontekstu zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje, primjerice na način da u kutiju određenu za to mogu anonimno ubaciti papirić s opažanjem/pritužbom.

večernji list