Home > Svijet > Francuska policija bacila suzavac na demonstrante

Francuska policija bacila suzavac na demonstrante

Radnici su marširali širom Francuske zbog povećanja starosne granice za penzionisanje u okvru penzione reforme predsjednika Emmanuela Macrona u ponedjeljak, …

… a policija je ispalila suzavac u Parizu i zapadnom gradu Nantesu, dok su se demonstranti pridružili skupovima za praznik rada širom Evrope.

Macronova popularnost pala je na skoro rekordno nizak nivo nakon što je podigao starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64.

Taj potez je iskristalizirao nezadovoljstvo prema predsjedniku kojeg mnogi smatraju ravnodušnim prema njihovim svakodnevnim teškoćama, a Macron je naišao na zviždanje, lupanje loncima i zezanje dok se suočava sa građanima na šetnjama.

U Parizu, aktivisti Extinction Rebelliona bacili su boju na staklenu fasadu Fondacije Louis Vuitton i popločavanje ispred hotela Ritz.

Drugdje u Evropi planirani su protesti pod vodstvom sindikata širom Njemačke. U Italiji, tri glavna sindikata održala su skup u južnom gradu Potenzi protestujući protiv radnog paketa koji je odobrila desničarska vlada premijera Giorgia Meloni.

vijesti.ba