FOTO/ Upoznajte uspješne livanjske sportašice – odbojkašice sa Europskog prvenstva

Već smo pisali o tome kako je čak 5 livanjskih odbojkašica sudjelovalo na Prvenstvu Europe u odbojci za žene.

Natjecanje je bilo predviđeno za skupine do 19 godina, a održano je od 22. do 30. kolovoza u Osijeku i Zenici.

Za reprezentaciju Hrvatske nastupale su tri Livanjke: Zorana Brčić, Andrea Mihaljević i Ana Ištuk.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupale su dvije Livanjke: Sara Garić i Anastazija Čelar.

Uspjeli smo stupiti u kontakt s naše 4 odbojkašice, a što one kažu o sebi, igranju za reprezentaciju i još mnogočemu, saznajte u nastavku.

Zorana Brčić

Odbojku treniram od trećeg razreda osnovne škole, počela sam u OK Troglav u Livnu kod trenera Željka Lasića i trenutno igram za HAOK Mladost, Zagreb. Prvi put sam nastupala za hrvatsku reprezentaciju s 14 godina i svaki put je isti osjećaj, tada s 14 i sada sa 17. Čast je nositi hrvatski dres i predstavljati svoju državu. Europsko prvenstvo je bilo jedno veliko iskustvo iz kojeg smo puno naučile.”

Od samih priprema koje su trajale mjesec i pol dana do natjecanja. Od trenera smo pokupile dosta znanja kako onog odbojkaškog tako i životnog. Naučile smo živjeti sve zajedno kao jedna mala obitelj koja je imala isti cilj. Stekle smo nova poznanstva i prijatelje za cijeli život.

Andrea Mihaljević

“Odbojku treniram od 2. razreda osnovne škole, što znači 10 godina. Počela sam naravno u Livnu i tu sam trenirala do četrnaeste godine kada sam i prvi put pozvana na okupljanje mlađe Hrvatske reprezentacije do 16 godina. Godinu dana poslije toga sam prešla u zagrebački klub HAOK Mladost gdje treniram već treću godinu.”

“Od 2017. godine , svaki put kada dobijem poziv presretna sam jer dobivam priliku iznova i iznova biti dio ekipe koja igra za Hrvatsku, a samim tim i predstavljati svoje Livno . Ali ipak se ni jedno prethodno natjecanje ne može usporediti s Europskim prvenstvom koje smo igrale od 22. do 30. kolovoza u Osijeku.”

Što Zorana i Andrea kažu kako su tekle pripreme za prvenstvo?

U nas je bio uložen veliki trud od trenera koji su svakodnevno davali svoj maksimum da bi nas što bolje pripremili, fizioterapeutkinje koja je rješavala sve naše ozljede kako bi se što prije mogle vratiti u trenažni proces, statističara koji nas je taktički pripremao za druge ekipe do naravno ljudi iz saveza bez koji ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Mislim da smo sve zahvalne na pruženoj prilici i da smo je stopostotno iskoristile“, rekla je Zorana.

Pripremale smo se gotovo dva mjeseca za to, no na kraju nažalost nismo postigle željeni rezultat iako ni 7. mjesto nije toliko loše. Meni je u najljepšem sjećanju ostala prva utakmica s Francuskom za koju mogu reći da je svaka od nas ,,ostavila srce na terenu”. To ne znači da na ostalim utakmicama nismo davale sve od sebe , ali za mene je ta prva bila posebna. Iako smo izgubile rezultatom 3:2 jedino što je nedostajalo je bilo malo sreće“, kaže za Livnovine Andrea.

Sara Garić

“Odbojku treniram od 7. razreda osnovne škole,od tada igram za OK Troglav Livno, gdje sam trenutno. Prvi put sam za reprezentaciju BiH nastupila prije 3 godine, sjećam se da sam bila uzbuđena i znatiželjna u vezi novih suigračica, trenera i turnira.”

“Poslije svih tih priprema i natjecanja uvijek se teško rastati, pa je tako bilo i ovaj put na Europskom. Iako rezultat nije išao u našu korist, željela sam pamtiti samo pozitivne stvari i sigurna sam da sam ja, a i moje suigračice naučile nešto novo, što u igračkom smislu, što u društvenom.”

Anastazija Čelar

“Odbojku sam počela trenirati sa 6 godina. Oduvijek treniram u istom klubu, OK Troglavu, a sada sam i kapetanica ekipe. Iako nijedna od nas po godinama nije seniorka, igramo seniorsku Superligu i trenutno se pripremamo za novu sezonu.”

Predstavljanje naše države na Europskom prvenstvu je za mene bila velika čast, a ujedno i prilika da pokažemo da i mala država poput nas može, pogotovo u ovakvoj situaciji, organizirati nešto tako veliko.”

“Iako nam rezultati i nisu baš išli u korist, na terenu smo puno pokazale i mislim da to neće proći nezapaženo. Sve u svemu sam s Europskog prvenstva kući ponijela samo lijepe uspomene, nova prijateljstva i puno odbojkaškog iskustva.”

Zahvaljujemo našim odbojkašicama na razgovoru i izdvojenom vremenu, a u nastavku njihove karijere želimo im puno sreće i uspjeha.

M.K./Livnovine