FOTO/Srijeda na zelenoj tržnici u Livnu: Raznovrsna ponuda domaćih proizvoda

Na zelenoj tržnici u Livnu danas je bilo više prodavača koji su došli prodavati svoje domaće proizvode, samim tim je i ponuda namirnica bila šira i raznovrsnija.

Današnja ponuda voća i povrća te cijene:

Limun Kg 3 KM
Naranča Kg 2.5 KM
Klementina Kg 3 KM
Kruške Kg 4.5 KM
Jabuke (zelene i crvene) Kg 2.5 KM
Krastavac Kg 5 KM
Crveni luk Kg 2 KM
Prokulice Kg 3.5 KM
Zelena paprika Kg 6 KM
Crvena paprika Kg 7 KM
Tikvice Kg 4 KM
Cvjetača Kg 4 KM
Rajčica Kg 4 KM
Patlidžan Kg 5 KM

Anđa i Zvonko Pelivan iz Orguza 22 godine se bave uzgojem kokoši i prodajom jaja.

“Prije nekih 10 godina imali smo 1700 koka nosilja i pokrivali smo maloprodajne trgovine u skoro cijeloj Općini Livno: od Prologa do Potočana. Ali s vremenom se smanjila zainteresiranost za naša domaća jaja u malim trgovinama, dosta ih se i zatvorilo, većina ljudi kupuje po većim trgovinama i centrima. Zbog toga se danas situacija znatno promijenila i ovo je jedino mjesto gdje distribuiramo naša domaća jaja.” kazao nam je Zvonko.

Trenutno imaju 500 kokoši i svakodnevno se trude plasirati jaja kako se ne bi pokvarila, dodala je Anđa i istaknula: “Sve što radimo, radimo sami. Dugo smo godina u ovom poslu i trudimo se nositi s tim kako možemo u današnjem vremenu kada su mali proizvođači u manjini. Sve financiramo sami od prodaje jaja i uzgoja kokoši, a preko poticaja nekih od države i županije nikad nismo ništa dobili iako se jesmo prijavljivali par puta.”

OPG Radić iz Žabljaka dolazi na tržnicu nuditi svoje domaće proizvode već nekih 15 godina.

U ponudi imaju domaći krumpir, crveni i bijeli luk, grah, tikvu,.. no također prodaju orahe i lješnjake te povremeno ustupe susjedima i prijateljima da prodaju njihov med ili jaja.

Kako su za Livno Novine rekli: “Supruga i ja sve radimo sami i plodove svoga rada prodajemo kako smo u mogućnosti, i zadovoljni smo s tim što uvijek možemo zaraditi nešto.”

Cijena riječne ribe sa uzgajališta na Sturbi po kilogramu je 10 KM za kalifornijsku i 12 KM za potočarku.

Mali prodavači na tržnici u Livnu najčešće imaju svoje stalne kupce koji zbog određenog proizvoda uvijek dolaze.

Livno Novine