FOTO/Srijeda na zelenoj tržnici u Livnu: Ponuda i cijene

Srijeda je stanovnicima Livna i livanjskog kraja oduvijek bila poznata kao “pazarni dan”. Srijedom se uvijek odlazilo na zelenu tržnicu u Livnu gdje se od mnogobrojnih prodavača moglo kupiti domaće proizvode po prihvatljivim cijenama.

Na pijaci se uvijek mogla naći raznovrsna ponuda voća, povrća, sadnica i cvijeća, domaćih mliječnih proizvoda, meda, riječne ribe, kao i štandovi s odjećom i obućom, nakitom,..

U posljednjih desetak godina broj prodavača se smanjio ali to nije utjecalo na ponudu zelene tržnice koja je i dalje omiljeno odredište za kupovinu domaćih proizvoda Livanjkama i Livnjacima.

U razgovoru s prodavačicama doznajemo kako one dolaze najčešće tri puta tjedno na pijacu gdje prodaju svoje domaće proizvode.

“Zadovoljna sam, istina je da se u posljednjih deset godina situacija na pijaci mnogo promijenila. Ali imamo stalne mušterije koje dolaze redovno kupiti povrće, jaja i sir, kao i ostalo što nudim ovisi o sezoni, tako da se ne žalim.” rekla je jedna od prodavačica za portal Livno Novine.

Cijena kilograma domaćeg crvenog luka se kreće od 1 do 2 KM.

Na tržnici također možete kupiti ručno pletene vunene čarape (šlape ili terluke).

Porazgovarali smo i s gospođom koja prodaje med, propolis, matičnu mliječ i saće. Njena obitelj posjeduje oko 600 košnica te se već duži niz godina bave proizvodnjom meda, a ona uglavnom samo srijedom dolazi izložiti proizvode na tržnici. Cijena kilograma domaćeg meda je oko 15 KM.

Srijedom i petkom na zelenoj tržnici u Livnu može se kupiti i riječna riba, uglavnom pastrmka iz uzgajališta na Sturbi i Bistrici.

Cijena kilograma ribe iznosi oko 10 KM.

Dio pijace koji je namijenjen za prodaju voća i povrća, radi vremenskih uvjeta koji su danas u Livnu nepovoljni, zatekli smo prazan.

Tijekom cijele godine, osim kada im vrijeme to ne dozvoljava, uvijek možete na par štandova kupiti raznovrsno voće i povrće.

Bura koja je u utorak te u noći na srijedu puhala u Livnu brzinom i do 90 km/h oborila je metalnu konstrukciju na zelenoj tržnici.

Djelatnici JP “Komunalno” u čijoj je nadležnosti i održavanje tržnice trenutno rade na otklanjaju štete.

Livno Novine