FOTO/Otvorenje prve samostalne izložbe Maje Puđe

Prva samostalna izložba mlade livanjske slikarice Maje Puđe sinoć  je oduševila mnogobrojnu livanjsku publiku. Grad Livno poznat je kao grad slikara, a Maja Puđa koja pripada najnovijoj i najmlađoj generaciji livanjskih slikara svojim stvaralaštvom dokazuje da se livanjska slikarska tradicija nastavlja i dalje. Svoje radove sinoć je predstavila u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno koji nastoji podupirati mlade i talentirane umjetnike.

Maja na izložbi Asocijacije prikazuje nekoliko različitih stilskih interpretacija. S  jedne strane imamo vrlo poetičan rukopis lirske apstrakcije, potom djela sugestivne ekspresije dramatičnog naboja, djela u duhu nadrealizma gdje figuracija postaje metaforom podsvjesnog i grafički ciklus koji je dihotomičan slikarskom jeziku gdje umjetnica istražuje mogućnosti linije, njezinu fluidnost, disperzivnost i transformaciju forme kao i svoje fakture.

Po vokaciji koloristice umjetnica reducira motiv i u likovnom istraživanju propitkuje nove suvremene materijale i likovne odnose u skladu sa svojom nutrinom. Putem likovnih invencija prostire nam osobni introspekcijski svijet asocijacija, a istovremeno omogućuje i nama otkrivanje naših. Iako još vrlo mlada slikarica Maja je perspektivna suvremena autorica s već zrelim likovnim promišljanjem.

O umjetnici i njezinu stvaralaštvu govorila je muzejska savjetnica Željka Markov, a izložbu je otvorio gradonačelnik grada Livna dr. Darko Čondrić koji je pozvao sve Livnjake da svojim kistom kao i Maja učine naš grad boljim mjestom za život. Večer su uljepšali mladi glazbenici Marko Omazić i Ante Brčić i time prikazali svestranost livanjskih talenata.