Foto/Misa na groblju sv. Ive u Livnu

Već dugi niz godina, sv. Ivan Krstitelj slavi se na Groblju sv. Ive u Livnu i u Župi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Ivan Krstitelj kršćanski je svetac, propovjednik, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov.

 

Jutros u 7 sati, misu na Groblju sv. Ive u Livnu  vodio je fra Emanuel Radić. 

“Svitnjaci koje ste sinoć palili imaju dublje značenje, oni predstavljaju svjetlo u tami, baš kao što je bio i sveti Ivan Krstitelj. U današnjem kaotičnom svijetu bombardirani smo raznim informacijama, vijestima koje su isprepletene s onim lažnima. Današnjem čovjeku sigurno nije lako. Mnogi teže za nekom moći, a ne vide ono što je ispravno i bitno. Ivan Krstitelj je utjelovljenje kršćanskoga života po kojemu svi trebamo živjeti i biti zadovoljni s onime što imamo”, rekao je fra Emanuel.

Lk 1, 57-66.80 Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome.

Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: “Nipošto, nego zvat će se Ivan!” Rekoše joj na to: “Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.”

Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa “Ivan mu je ime!” Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga.

Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: “Što li će biti od ovoga djeteta?” Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.

LivNovine