FOTO/Intervju s Mladenom Jelovićem – uspjesi Osnovne glazbene škole “Franjo S. Vilhar” Livno

U razgovoru s gospodinom Mladenom prisjetili smo se velikih uspjeha koje je Mladen, zajedno sa svojim kolegama, ali i uz talentirane mlade glazbenike postigao. Broj nagrada koje se pripisuju ovoj školi doista je izvanredan, toliko da zvuči nestvarno. Iz toga razloga odlučili smo pružiti medijsku pozornost Osnovnoj glazbenoj školi “Franjo S. Vilhar” Livno, ali i po svemu sudeći, jednom sjajnom učitelju, glazbeniku, ali i skromnom i dobrom čovjeku što ćete moći vidjeti u nastavku teksta.

Vjerujemo da naši čitatelji znaju puno toga o vama, ali ipak, možete im se malo predstaviti.

Zovem se Mladen Jelović, rođen sam u Bugojnu gdje sam završio osnovnu školu i osnovnu glazbenu školu. Srednju glazbenu školu sam završio na odsjeku za harmoniku u Sarajevu. U Mostaru na nastavničkom fakultetu odsjeka za glazbenu kulturu stječem zvanje profesora teoretskih predmeta i glazbene kulture. 1993 godine životni put me doveo Livnu u kojem sam zasnovao svoju obitelj i u kojem živim i danas.

Recite nam nešto o vašoj karijeri?

Svoju karijeru započinjem 1994. godine zasnivanjem radnog odnosa u osnovnoj glazbenoj školi „Franjo S. Vilhar“ u Livnu, na mjestu nastavnika harmonike. Uz poslove nastavnika harmonike od 1996. preuzimam i počinjem voditi školski harmonikaški orkestar. U svojih 26 godina radnog iskustva, sa svojim učenicima ostvario sam zapažene rezultate kako na Federalnim tako i na Međunarodnim natjecanjima na kojima smo redovito sudjelovali i osvojili jednu specijalnu i veliki broj prvih nagrada.

Postižući tako dobre rezultate uspjeli su doći u sami vrh svijeta harmonike kako u BiH tako i u svijetu, a evo kako je nastala ideja o osnivanju gradskog harmonikaškog orkestra u Livnu.

Svojim najvećim uspjehom smatram to što sam kroz svoj dugogodišnji rad kod svojih učenika uspio probuditi ljubav prema harmonici kao glazbenom instrumentu na kojemu se svira klasična glazba. Ono što mi je najteže bilo u ovome poslu je da gledam svoje učenike kako završavaju glazbenu školu i nakon završetka školovanja u većini slučajeva prestaje njihovo druženje sa harmonikom. Zbog toga dolazim na ideju da u Livnu osnujem gradski harmonikaški orkestar. Ovo je prvi i jedini gradski orkestar harmonike u BIH gdje bi naša djeca i nakon završene škole mogli i danje ostati uz taj instrument.

Harmonikaški orkestar – osvojeni Grand Prix
Koncert škole mješoviti orkestar

Ideja je realizirana 2012. godine, te pri HKUD-u Dinara osniva se gradski harmonikaški orkestar.

Taj orkestar danas okuplja veliki broj harmonikaša koji su bivši, a i sadašnji učenici glazbene škole. Kroz 8 godina postojanja, ovaj orkestar je sudjelovao na 8 Međunarodnih natjecanja harmonike, te je osvojio 7 prvih i jednu drugu nagradu, a na posljednja tri natjecanja osvajamo i Grand Prix kao apsolutni pobjednici natjecanja. Od 2012. godine počinjem obnašati dužnost ravnatelja glazbene škole u Livnu. Uz posao ravnatelja i dalje sam ostao u nastavi sa manjim brojem učenika na harmonici te i dalje vodim školski orkestar harmonika.

HKUD Dinara-koncert u Dubrovniku

Nakon postignutih uspjeha što kao nastavnik harmonike što kao voditelj gradskog harmonikaškog orkestra, Mladenu je 2016. godine ponuđen posao voditelja gradske limene glazbe u Livnu.

Za mene je to bio novi izazov, nešto novo s čim se nisam susretao u do tadašnjem radu. Nakon dužeg promišljanja prihvatio sam taj poziv i evo do danas uspješno vodim i taj orkestar.

Koliko djece ima u Osnovnoj glazbenoj školi “Franjo S. Vilhar” i o kojim se uzrastima radi?

Osnovna glazbena škola „Franjo S. Vilhar“ iz Livna danas broji 120 učenika raspoređenih u 6 odjela ( glasovir, gitara, harmonika, flauta, klarinet i truba). To su uglavnom djeca uzrasta od 8 do 14 godina. Svake godine interes za upis u glazbenu školu je sve veći. U prosjeku na godinu nam se prijavi oko 40 djece koji žele svirati neki instrument. Nažalost zbog nedostatka kadra i malog prostora u ovoj zgradi nismo u mogućnosti omogućiti svim prijavljenim kandidatima da se upišu u glazbenu školu, nego smo prinuđeni da se prime samo ona djeca koja budu najbolja na prijemnom ispitu.

Školski orkestar harmonika koji je osvojio specijalnu nagradu – 100 bodova

Za koji se instrument najčešće opredjeljuju djeca?

S obzirom da djeca koja žele upisati glazbenu školu ne poznaju sve instrumente koji im se nude u našoj školi, mi svake godine prije održavanja prijemnih ispita za upis u prvi razred idemo u obilazak osnovnih škola gdje pravimo mini koncerte te na taj način prezentiramo djeci instrumente koje mogu učiti svirati u glazbenoj školi. Nakon tih prezentacija djeca se opredjeljuju koji bi od instrumenata željeli svirati. Najveći interes je na glasoviru, gitari i harmonici, ali nakon upoznavanja djece sa ostalim instrumentima veliki broj djece pokazuje interes za puhačke instrumente.

Recite nam još nešto o vašim uspjesima, znamo da ih je bilo jako puno.

Škola postoji od 1985. i do sada je sudjelovala na mnogobrojnim natjecanjima kao što su Federalna i Međunarodna natjecanja na kojima su naši učenici sa svih odjela osvojili preko 140 nagrada, a od toga preko 50 prvih nagrada. Svake godine održavamo minimalno dva koncerta škole za koje su uvijek traži karta više. Sve manifestacije koje se održavaju i našem gradu, svojim nastupima uveličavali su učenici naše škole. Iznimno smo ponosni što smo kroz ovih 35. godina postojanja uspjeli postići i održati visok nivo rada i na taj način osigurati značajno mjesto u glazbenom svijetu, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Duo harmonika OGŠ osvojio Svjetski kup na natjecanju harmonike u Trstu
Božićni koncert OGŠ

Kako je tekla nastava za vrijeme karantene, je li vas korona oštetila u bilo kojem smislu?

U periodu od pojave Covida -19 kada je donesena odluka da se obustavi redoviti nastavni proces, u našoj školi je organizirana online nastava. S obzirom da se radi o specifičnoj školi gdje se uz grupnu nastavu održava i individualna nastava, mi smo dogovorili da se online nastava u našoj školi održava putem video poziva gdje smo osigurali svakom učeniku da imao redovitu nastavu po ustaljenom rasporedu preko Whatsapp ili Zoom aplikacija. Takav vid nastave u našoj školi se pokazao izuzetno dobrim i kvalitetnim gdje smo uspjeli realizirati sve ono što je planirano u toj školskoj godini. Ono s čim smo mi bili zakinuti u tom periodu online nastave jeste kvaliteta zvuka, sve ostalo smo uspjeli odraditi bez nekih većih problema. Uspjeli smo realizirati i online mini koncerte na kojim su se predstavili svi učenici naše škole.

Koncert škole dječji zbor

Recite nam nešto o novoj zgradi namijenjenoj za glazbenu školu.

Mogu reći da su uspjesi i rezultati koje su postizali naši učenici i njihovi nastavnici prepoznati i od strane grada, točnije od gradonačelnika Luke Čelana. Na jednom od naših koncerta, u svom obraćanju nazočnima, gradonačelnik je obećao de će učiniti sve da glazbena škola dobije novu zgradu što je evo i ispunio. Kao što znate u Livnu se izgradila nova zgrada za osnovnu glazbenu školu.

Gradonačelnik uručio diplome učenicima koji su osvojili nagrade na natjecanju

Mladen navodi kako će se otvaranjem nove zgrade stvoriti adekvatniji i puno bolji uvjeti za rad nego što su ih imali do sada.

Otvara se mogućnost povećavanja broja učenika u osnovnoj glazbenoj školi, otvaranje novih odjela (gudački odjel, violina, čelo, itd.), također izgradnjom nove zgrade stvoreni su uvjeti za osnivanje srednje glazbene škole koja je potrebna ne samo našem gradu nego i cijeloj Županiji.

Osnivanjem srednje glazbene škole našim učenicima bi omogućili daljnje školovanje u svome gradu. Veliki broj učenika zbog ne mogućnosti školovanja u svome gradu odustao od daljnjeg bavljenja glazbom. Moramo se pohvaliti da će naša škola biti među prvim školama, ako ne prva i jedina glazbena škola u BiH koja će dobiti svoju zgradu. Izgradnja zgrade za sve nas iz ove male škole je samo potvrda i nagrada za dobar i kvalitetan rad.

Mladenu se i ovim putem zahvaljujemo na suradnji i želimo njemu i njegovim učenicima još puno uspjeha u njihovoj karijeri.

M.K./Livnovine