Home > BiH > FORMIRANJE VLASTI U HBŽ Najrealnija opcija ‘hrvatske Vlade’, ali trebaju poguranac Bošnjaka ili Srba

FORMIRANJE VLASTI U HBŽ Najrealnija opcija ‘hrvatske Vlade’, ali trebaju poguranac Bošnjaka ili Srba


Hercegbosanska županija i Hercegovačko-neretvanska županija su dvije preostale županije u kojima još uvijek nije oformljena vlast nakon izbora.

Dok se o pregovorima u HNŽ u češće govori, javnost je s druge strane o stanju u HBŽ-u nešto manje upoznata.

Za sada je najrealnija koalicija između tri najjače hrvatske stranke u Skupštini, a to su HNP, HDZ BIH i HDZ 1990.

HBŽ  je vrlo specifična po pitanju političkog života, što je vidljivo i po izbornim rezultatima, jer je čak 10 političkih subjekata izborilo mandate, prenosi RTV HB.

Potrebno 17 ruku

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku. Duže vrijeme se spominje mogućnost velike koalicije među Hrvatima i to između HNP-a, HDZ-a BiH i HDZ 1990, tri stranke koje zajedno imaju 14 ruku, pa bi im za imenovanje vlade trebali i drugi partneri.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i aktualni predsjednik vlade Hercegbosanske županije te predsjednik HNP-a Ivan Vukadin su optimistični. Vukadin je istaknuo kako očekuje da vodstvo Skupštine potvrdi njega kao prijedlog mandatara ispred hrvatskog kluba, kako bi se onda mogli pokrenuti i pregovori s predstavnicima drugih naroda.

SDA i SDP po dva zastupnika

SDA i SDP imaju po dva zastupnika. SNSD također ima dva mandata, a još dva bloka Srpska sloga i Srpsko jedinstvo imaju po jedan mandat. Analitičar Milan Sitarski navodi kako bi bilo dobro da se i tu slijedi veza koalicijskih partnera s viših nivoa vlasti. No, takvo što nije moguće u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer partneri s federalne razine nemaju potrebnu većinu.

Zaključio je kako bi odluka svih stranaka s hrvatskim predznakom mogla razriješiti dilemu tko će ući od bošnjačkih stranaka u Vladu HNŽ-a.