Flove bučino ulje iz Tomisavgrada osvojilo prestižnu svjetsku nagradu za okus

Kao i svake godine renomirani žiri sastavljen od 200 poznatih europskih kuhara i somelijera International Taste instituta sa sjedištem u Briselu, testirao je , ocijenio i certificirao najbolje proizvode prijavljene za Superior Taste Award. Ovo je nagrada koja se dodjelju za superioran okus premium proizvoda u više kategorija hrane i pića.

Po prvi put prestižnu nagradu “Superior Taste Award”, 2 zvjezdice , dobio je i bosanskohercegovački proizvod, Flove bučino (tikvino) ulje.

“Možete biti ponosni na kvalitet vašeg proizvoda i njegov nivo okusa”, navodi se u dopisu koji je domaća firma Flove d.o.o. dobila zajedno sa certifikatom za ovaj premium proizvod, nakon testiranja.

“Naše ulje od sjemenki buče ili tikve dobija se posebnim procesom i ima vrlo karakterističan okus, upravo taj gurmanski okus zaslužan je da je naše ulje u kategoriji ulja dobilo najveću ocjenu” izjavila je direktorica Amela Numić.

Ove godine je oko 800 proizvođača iz cijelog svijeta  za testiranje prijavilo 1510 proizvoda. Proizvodi se ocjenjuju slijedećim ocjenama: 1 zvijezdica (vrlo dobar okus), 2 zvijezdice (istaknut okus), 3 zvijezdice (izuzetan okus).

Svi certificirani proizvodi prošli su strogu senzorsku procjenu renomiranih Chefova i Sommeliersa iz 15 europskih kulinarskih udruženja prema metodologiji „slijepe degustacije“ pri kojoj degustatori ne znaju o kojem brandu ili proizvodu se radi jer su uzorci anonimni. Na taj način svi proizvodi dobijaju istu šansu. Svakom proizvodu se daje ocjena okusa i ovisno o rezultatima oni mogu dobiti prestižni certifikat „Superior Taste Award“. 86% potrošača okus je navelo kao glavni razlog kupovine proizvoda.

“Proizvođači znaju da potrošači žele ukusne proizvode i takve žele isporučiti …” rekao je Eric de Spoelberch, generalni direktor International Taste Instituta  “… postoji toliko izbora za potrošače da proizvođači moraju stalno imati na umu poboljšanje, bilo za nove proizvode ili već postojeće.”

Internacionalni Taste institute osnovan je 2005. sa sjedištem u Briselu, Belgija. Glavna uloga mu je da ocjenjuje i certificira okus premium prehrambenih proizvoda, što podrazumijeva ocjene, nagrade i certifikate za više kategorija hrane i pića iz cijelog svijeta. Žiri za ocjenjivanje sastavljen je od preko 200 prestižnih kuhara i somelijera iz 15 svjetskih kuharskih i somelijerskih asocijacija.

Među prestižnim kuharskim i somelijerskim imenima nalaze se i Ferran Centelles (Head Sommelier at El Bulli Foundation), Manuel Jimenez (Best Sommelier of Spain 2017), Alain Nonnet (2 Michelin stars for 36 years), Gaetano Raguni (Winner of Italy Bocuse d’Or 2017), Alan Coxon (British Ambassador for Food/Drink and BBC TV Chef presenter), ili Cristina Figueira(1 Michelin Star), prenosi Tomislavcity.