Finski znanstvenici napravili hranu od zraka

Finski znanstvenici proizveli su hranu iz zraka i tvrde da će ona za deset godina cijenom konkurirati soji.

Taj protein proizvodi se od bakterija iz tla koje se hrane vodikom izdvojenim iz vode uz pomoć električne, odnosno solarne energije.

Ako se električna energija može stvoriti od sunca i vjetra, postoji mogućnost i za proizvodnju hrane koja ne bi negativno utjecala na klimu i ne bi imala efekat plinova staklene bašte.

Nova hrana je visokoproteinski sastojak, nalik brašnu, koji sadrži 50 posto bjelančevina, od pet do 10 posto masti i od 20 do 25 posto ugljenohidrata.

Znanstvenici tvrde da ima okus pšeničnog brašna, te da bi od 2021. godine mogla da postane jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda, prenose znanstveni portali.

U postupku proizvodnje hrane nazvane “solein” koriste se plinovi iz staklene bašte, uzima ugljen-dioksid iz zraka, a zatim kombinira sa vodom, manjom dozom hranjivih tvari i vitaminima.

Zatim pomoću sto posto obnovljive solarne energije kreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

Iz fabrike “Solarne hrane” navode da su već prikupili 5,5 miliona eura i, u zavisnosti od cijene struje, predviđaju da će se njihovi troškovi otprilike poklapati s onima za proizvodnju soje do kraja decenije.

BBC prenosi da znanstvenici žele da “proteinsko brašno” bude neutralan dodatak svim vrstama hrane.

Ono bi trebalo da liči na palmino ulje koje se dodaje kolačima, sladoledima, keksima, tjestenini, rezancima, sosovima i hljebu, a naučnici tvrde da se može koristiti i pri uzgoju mesa ili ribe.