Film “Tabija” ovogodišnji BiH kandidat za nagradu Oscar

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji “Najbolji međunarodni dugometražni film” za nagradu Oscar Američke akademije je film “Tabija” redatelja Igora Drljače. Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli producent Damir Ibrahimović, scenaristica Elma Tataragić, redatelj Nedžad Begović, montažer Zijad Mehić, redateljica i scenaristica Ines Tanović, scenaristica Bojana Vidosavljević, montažer Predrag Solomun, redateljica i producentica Sabrina Begović Ćorić, producent Alem Babić i scenaristica Melina Alagić, glasovanjem odlučila o bh. kandidatu.

Film “Tabija” je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu, a nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i “Time Lapse Picture” iz Toronta, Kanada. Film je snimljen uz financijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo te fondova “Telefilm”, “Ontario Creates” i “Eurimages”. Film je priča o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji se pokušava dokazati lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega.

Sve se mijenja kada upozna Monu i zaljubi se u nju. 

Uloge u filmu ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te pokojni Dragan Jovičić. Autorsku ekipu filma pored scenariste i reditelja Igora Drljače, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažerka Ajla Odobašić, kompozitor Casey MQ kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, make-up artistica Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin.

Producenti filma su Adis Đapo, Amra Bakšić Čamo, Albert Shin, Igor Drljača, Borga Dorter i Jordan Barker. Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 20 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za “Najbolji strani igrani film”. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a prošlogodišnji bh. kandidat, film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić bio je nominiran za ovu prestižnu nagradu.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.

bljesak.info