Filip Mihaljević najuspješniji sportaš a Zlatko Dalić najuspješniji trener Hrvatske!

U Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb održana je tradicionalna godišnja svečanost “Veliki dan hrvatskog sporta”, na kojoj Hrvatski olimpijski odbor nagrađuje najuspješnije sportašice i sportaše u godini na izmaku, a po prvi put su u glavnim kategorijama bila po dva ili više laureata. 

 

Tako su kao najuspješnije hrvatske sportašice u 2022. nagrađene svjetska prvakinja u džudu Barbara Matić, europska prvakinja i svjetska doprvakinja u bacanju diska Sandra Perković te europska i svjetska prvakinja u tekvondou Lena Stojković.

Ženska hrvatska karate reprezentacija / Foto: Hina

Nagradu za najuspješnije sportaše u 2022. dobili su europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević i jedriličar Filip Jurišić, osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase ILCA 7.

Najuspješnije muške ekipe u 2022. su hrvatski nogometaši, osvajači bronce na Svjetskom prvenstvu u Katru, te hrvatski vaterpolisti koji su se okitili zlatom na Europskom prvenstvu u Splitu.

Nagrada za najbolju žensku ekipu nije dodijeljena, jer iz olimpijskih sportova nije bilo kandidature.

Nagrade u kategoriji najbolje posade, štafete ili para otišle su u ruke bratskim kombinacijama: europskim veslačkim prvacima u dvojcu na pariće Martinu i Valentu Sinkoviću te jedriličarima Šimi i Mihovilu Fanteli, koji su u klasi 49er osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu.

Nagrade za najuspješnije trenere pripale su izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću, Vladimiru Preradoviću iz džuda te Veljku Lauri iz tekvondoa.

Nagrađeni europski veslački prvaci u dvojcu na pariće Martin i Valent Sinković te jedriličari Šime i Mihovil Fanteli / Foto: Hina

Novost na ovogodišnjem izboru su bile i nagrade za iznimna postignuća sportašica i sportaša iz neolimpijskih sportova i disciplina. Premijerni pojedinačni laureati su Mirela Kardašević i Petar Klovar iz ronjenja, u ekipnoj konkurenciji je nagrađena ženska hrvatska karate reprezentacija, a u momčadskoj reprezentacija u rukometu na pijesku.

Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, a posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta pripalo je televizijskom kanalu GP1 iz Jastrebarskog, specijaliziranog za auto-moto sport. HOO-ovo priznanje za sportski pothvat godine dobili su umirovljeni hrvatski branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank za pothvat ‘Veslom preko Atlantika’, kojim su svrstali Lijepu u našu u uski krug država koje se mogu podičiti preveslavanjem Atlantskog oceana.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili legende hrvatske košarke Nikola Plećaš i Mihovil Nakić – Vojnović, legendarni vaterpolist Zoran Roje, odbojkaš Branko Peašinović i dugogodišnji liječnik muške košarkaške reprezentacije i Cibone Miran Martinac.

Sandra Perković i trener Edis Elkasević / Fito:Hina

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša ocijenio je 2022. rezultatski iznimno uspješnom, što je utjecalo i na povećan broj laureata. Pojasnio je i inovacije u ovogodišnjem HOO-ovu izboru:

“Ne vidim razlog zašto ne bismo imali veći broj laureata u istoj kategoriji. Mi nismo Eurovizija da glasamo za pobjednika, pri čemu to može biti samo jedan od kandidata. Naprotiv, tu smo zbog promocije sporta i na ovaj način ga promoviramo. Nadalje, imamo u članstvu 87 sportskih saveza i neki od njih nikad ne bi dobili priliku da njihovi predstavnici budu laureati u našem izboru. Dakle, želimo ispraviti tu nepravdu i odati priznanje sportašima i sportašicama iz neolimpijskih sportova koji ostvaruju fantastične rezultate, ali redovito ostaju u sjeni svojih kolega iz olimpijskih sportova.”

SVI LAUREATI HOO-ova IZBORA 2022. (po kategorijama)

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA SPORTAŠICA

Barbara Matić – judo

Lena Stojković – taekwondo

Sandra Perković – atletika

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI SPORTAŠ

Filip Jurišić – jedrenje

Filip Mihaljević – atletika

hrvatska reprezentacija

NAJUSPJEŠNIJA HRVATSKA MUŠKA MOMČAD

Hrvatska nogometna reprezentacija

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA

Valent Sinković i Martin Sinković – veslanje

Šime Fantela i Mihovil Fantela – jedrenje

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER

Zlatko Dalić – nogomet

Vladimir Preradović – judo

Veljko Laura – taekwondo

NAGRADA HOO-a “MATIJA LJUBEK” (za životno djelo)

Branko Peašinović (odbojka)

Miran Martinac (liječnik / košarka)

Mihović Nakić – Vojnović (košarka)

Nikola Plećaš (košarka)

Zoran Roje (vaterpolo)

POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE SPORTA U MEDIJIMA

TV postaja GP1 (Jastrebarsko)

POSEBNA NAGRADA HOO-a ZA PROMICANJE HRVATSKE U SVIJETU

Hrvatska nogometna reprezentacija

PRIZNANJE ZA SPORTSKI POTHVAT

Werner Ilić (54) i Martin Cruickshank (60) preveslali su Atlantik za 83 dana

 

 

 

 

 

 

 

IZUZETNI REZULTAT U NEOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA I NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA

Mirela Kardašević – Ronjenje

Petar Klovar – Ronjenje

Hrvatska ženska karate reprezentacija

Muška reprezentacija u rukometu na pijesku

Fenix-magazin/SIM/Hina