Home > BiH > Federalna vlada želi provesti fiskalnu reformu kojom će smanjiti poreze i povećati plaće

Federalna vlada želi provesti fiskalnu reformu kojom će smanjiti poreze i povećati plaće

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, u ponedjeljak su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH.

Predstavnici sindikata istaknuli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plaći, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredjeljenost Vlade FBiH na unapređenju socijalnog dijaloga i suradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uvjeta građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.

Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno je fiskalna reforma i smanjenje doprinosa.

Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi stvoriti bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba zaštititi prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Izuzetno smo posvećeni da radom postanemo vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema i napravila reformu, kazao je premijer Nikšić.

Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Federalne vlade smanjenje opterećenja na plaću kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plaća radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava. Ukazali su na važnost tripartitnog dijeloga i suradnje između vlade, sindikata i poslodavaca.

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi na imenovanju i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu suradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.

Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna značajna promjena, u odnosu na ono što se događalo u proteklom periodu. Ljudi vape za rješenjima i ta rješenja trebaju biti poprilično brzo, kazao je Šatorović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

jabuka