Federalna financijska policija podnosi kaznene prijave zbog Aluminija

Financijska policija FBiH uskoro će podnijeti kaznene prijave protiv više osoba zbog brojnih nepravilnosti koje su otkrivene u poslovanju Aluminija.

Izvještaj o osnovanoj sumnji bit će predan Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, ali i Vladi Federacije, prema čijem je zahtjevu Financijska policija i napravila izvješće o kontroli financijskog poslovanja od 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019. godine, navodi Dnevni Avaz u svom tiskanom izdanju.

Kako navode sarajevski list, izvješće o inspekcijskom nadzoru predan je nadležnim institucijama početkom lipnja, a sada se očekuje kompletiranje posebnog izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenom kaznenom djelu u radu ovu kompanije, čija je proizvodnja ugašena prošle godine, a nedavno pokrenuta novcem Abraham grupacije, kojoj su prostorije iznajmljene.

Sada čeka da se kompletira financijska provjera svih povezanih tvrtki i osoba s kojima je Aluminij poslovao u posljednjih pet godina, kao i novčane transakcije kako bi sve otišlo Tužiteljstvu.

Iako se o broju osoba protiv kojih će biti podnesene prijave za sada ne govori, prema podacima Avaza, Tužiteljstvu bi moglo biti prijavljeno više od deset osoba.

Financijska policija već ima brojne dokaze o nepravilnostima, a pogotovo što se kroz izvješće ušlo u trag svim novčanim tokovima. Posebno je zanimljivo od koga je Aluminij sve kupovao struju, a zatim po jeftinijoj cijeni prodavao aluminijske proizvode.

Inspektori Financijske policije utvrdili da je Aluminij napravio gubitak iznad visine kapitala od 273.638.742 KM.

Financijski podaci su pokazali da je ova tvrtka od 2014. do danas ostvarila ukupni gubitak od 293.015.492 KM. Najveći je bio 2018., čak 70,4 milijuna KM, a najmanji godinu ranije, 21 milijun KM. Mjesečno su pravili gubitke veće od deset milijuna KM. Avaz podsjeća i da je Uprava Aluminija dan prije isključenja s električne mreže isplatila bivšim direktorima ukupno 536.000 KM po osnovi sudskih presuda.

Poskok.info