Federacija BiH uvodi nagrade za znanost

Od iduće godine i u Federaciji Bosne i Hercegovine će biti dodjeljivane nagrade za nauku, i to nagrada za životno djelo, te godišnje nagrade za nauku, za mlade istraživače i za popularizaciju i promociju nauke.
 
Nagrade će se sastojati od novčanog iznosa i povelje, a bit će dodjeljivane državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli znanstvenici istraživači – kandidati za nagradu.

Inače, Uredba o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za znanost bit će u primjeni od 1.1.2021. godine, dok će konkurs za dodjelu nagrada, u ime Vlade FBiH, raspisati Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti na proljeće iduće godine.
 
Ovo ministarstvo poziva na suradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve naučne i istraživačke ustanove – akademije nauka i umjetnosti, sveučilišta i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, znanstvene ustanove, znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, tehnološke parkove i druge pravne osobe registrirane za obavljanje znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

S obzirom da će se nagrade dodjeljivati svake godine za Dan znanosti u Federaciji BiH, tako će prve federalne nagrade za znanostu četiri kategorije biti dodijeljene 12. prosinca 2021. godine.
 
U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja znanstvenih rezultata, mada je evidentno da znanstvenici i istraživači sa ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu.
 
Ovakve nagrade, pored priznanja znanstvenicima za postignute rezultate, predstavljaju značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao naučno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Vlada FBiH