FBiH: Vaučeri od 200 KM građanima za odmor

Edita Đapo, ministrica okološa i turizma u Federaciji BiH kazala je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi.

O Zakonu o turizmu se jako puno pričalo jer je 2014. godine Ustavni sud rekao da Zakon o turističkim zajednicama nije donesen po Ustavu, zbog čega je trebalo ispuniti tu obvezu. S obzirom na reformsku agendu, opredijelili smo se da Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o turističkoj djelatnosti spojimo i napravimo jedan Zakon o turizmu. Taj Zakon o turizmu usvojen je na Vladi FBiH 2017. godine kao prijedlog i poslali smo ga u Parlament. Krajem 2019. godine kada ga je trebalo razmatrati dobili smo informaciju da neće proći i da je bolje da ga povučemo iz parlamentarne procedure te ga doradimo kroz javne rasprave,  objasnila je ministrica.

Dodala je kako su, nakon toga, održali niz javnih rasprava s gospodarstvenicima, turističkim sektorom i svim sudionicima u turizmu na temelju čega je izrađen novi tekst koji je danas usvojen i koji ide dalje u Parlament FBiH.

 I dalje se držimo prijedloga da postoji mogućnost osnivanja Turističke zajednice FBiH te turističkih zajednica županija, gradova i općina, jer su mnoge županije već donijele svoje zakone po kojima se omogućuje osnivanje turističkih zajednica na lokalnoj razini, naglasila je Đapo.

Istaknula je kako se tim zakonom uređuje i oblast za turističke agencije.

Novina je da su u sustav stavljene internet agencije koje su do sada prodavale svoje paket aranžmane bez registriranja u Federaciji BiH. Sada će morati biti registrirani i plaćati porez kao i svi drugi. Također smo usuglasili ovaj zakon s dvije europske direktive, podvukla je ona.

Ministrica navodi kako je riječ o Uredbi o statistikama prema kojoj će se napraviti elektronsko izvještavanje, a čija će baza podataka biti u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Ministarstvo bi tada imalo podatke o svim agencijama, vodičima, hotelima, odnosno svim sudionicima u turizmu.

Druga direktiva je Uredba o paket aranžmanima i zaštiti potrošača. Agencije će sada morati staviti polog ili bankovnu garanciju u iznosu od 10 posto od paket aranžmana, a sve u cilju zaštite potrošača, odnosno građana, korisnika njihove uloge, smatra Đapo.

Još je kazala kako bi Zakon o turizmu sada pokrivao i oblast turističkih vodiča koji su do sada bili samo obrtnici, a koji su morali imati fiskalne kase. Oni sada, kako kaže, mogu imati dodatno zaposlenje i raditi u turističkim agencijama.