FBIH: DONESENA NOVA ODLUKA VAŽNA ZA STANOVNIŠTVO

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH donio je “Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19″ i Odluku o privremenim mjerama koje leasing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19”.

Ove odluke između ostalog predviđaju i mogućnost produženja moratorija na otplatu kredita za još šest mjeseci. Potvrdio je direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH jasmin Mahmuzić.  Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

“Odluka između ostalog predviđa mogućnost produženja moratorij na otplatu kredita i to na novih šest mjeseci. Bitno je istaknuti i da će posebno pogođene skupine gospodarstvenika, a koje posluju u posebno pogođenim gospodarskim granama imati mogućnost da dobiju grace razdoblje kod svojih banaka i to godinu dana”, kazao je Mahmuzić.

Dodao je da posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sustava koji su izravno ili neizravno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.  

“Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i leasing društvima do 31. prosinca 2020. godine. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim izvanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite gradana, gospodarstva i stabilnosti financijskog sustava”. poručeno je iz Agencije.

Avaz