Fauci: Vijest o učinkovitosti američkog cjepiva protiv COVID-19 impresivna

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti izjavio je u ponedjeljak kako je vijest da je cjepivo protiv COVID-19 farmaceutske kompanije Moderna 94,5 posto učinkovita „uistinu prilično impresivna“

Dr. Anthony Fauci, čelnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je za program „Today“ TV mreže NBC da su nalazi Moderne, skupa sa sličnim rezultatima o cjepivu farmaceutske kompanije Pfizer u prošlom tjednu nešto što nam predskazuje da će epidemija biti pod kontrolom.

– Do sada imamo dva cjepiva koje su prilično efikasne, tako da mislim da je to zaista snažan korak naprijed u našim naporima da ovu epidemiju stavimo pod kontrolu – kazao je Fauci.

Upitan o vremenskom okviru za cijepljenje ljudi, Fauci je predvidio da će do kraja prosinca doze vakcina biti dostupne za ljude koji su u visokom riziku od koronavirusa.

On je, međutim, kazao da su platforme ostalih cjepiva istražene veoma intenzivno, dajući mu nadu da će dvije od takvog tipa cjepiva također biti efikasne, prenosi AP.