Facebook suspendirao desetine tisuća aplikacija

Facebook je priopćio da je suspendirao desetine tisuća aplikacija u okviru istrage koja je pokrenuta zbog skandala o prikupljanju podataka korisnika.

Iz Facebooka poručuju da su suspendirane aplikacije povezane sa oko 400 developera, a istaknuto je i da nisu sve aplikacije predstavljale prijetnju za korisnike.

Tvrtka se našla pod ogromnim pritiskom 2018. godine nakon što je otkriveno da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica pristupila mnogim korisničkim podacima bez dozvole te ih koristila za političko oglašavanje.

Facebook je u sprnju kažnjen sa 5 milijardi dolara, a vjeruje se da je to najveća kazna koju je jedna tvrtka dobila zbog kršenja privatnosti korisnika.

Skandal “Cambridge Analytica” se odnosio na podatke desetina milijuna ljudi te je nanio veliku štetu Facebooku i konzultantskoj tvrtki jer je došlo do tužbi i međunarodnih kritika. Sada je cilj unaprijediti zaštitu privatnosti i imidža.

Facebook nije objavio detalje o suspendiranim aplikacijama i njihovim developerima. Neke su u potpunosti zabranjene jer su na nedozvoljen način dijelile podatke koje su dobile od Facebooka ili su ih činile javno dostupnim bez zaštite identiteta ljudi.

Jedna od tih aplikacija je myPersonality, koja je dijelila informacije s istraživačima i tvrtkama s vrlo niskom zaštitom.