Evo tko su novi članovi Centralne izborne komisije BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć je izabrao nove članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Ova odluka rezultirala je time da su zastupnici SNSD-a i HDZ-a napustili sjednicu, dok je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić doveo u pitanje koaliciju na državnom nivou. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Odluku o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Prema usvojenoj odluci, funkcija člana CIK-a BiH zbog isteka mandata prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Na ove pozicije, odlukom Zastupničkog doma PSBiH, izabrani su Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda bošnjačkog naroda te Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba iz reda srpskog naroda.

Vanja Bjelica-Prutina nekadašnja je savjetnica Mirka Šarovića (SDS) iz vremena dok je obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je Jovan Kalaba funkcioner PDP-a koji je ispred ove stranke bio i kandidat na izborima u BiH.

Zbog nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH upućena je Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana CIK-a BiH iz reda Hrvata. Prema predloženoj odluci, zbog isteka mandata funkcija člana CIK-a BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu funkciju iz reda Hrvata bira se Željko Bakalar.

Inače, Željko Bakalar trenutni je savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a ovu dužnost obnašao je i u drugom mandatu Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (2010.-2014.).

Nakon usvajanja odluke glasovima zastupnika SDA, SDS-a i PDP-a parlamentarcima se obratila zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto ističući da “ovo nije samo politička kriza, nego je upitnost budućnosti BiH”.

Lider SBB-a i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon usvajanja odluke rekao je da je izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB.

“Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti”, poručio je Radončić.

Oglasio se i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručujući da su odlukom o prestanku mandata članova CIK-a SDS i PDP izborni proces u BiH predali u ruke Bošnjacima.

Sada se postavlja pitanje eventualne reakcije SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a u Vijeću ministara BiH. Naime, ove tri stranke imaju apsolutnu moć da danas-sutra smjene funkcionere izabrane na prijedlog SDA iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Zakon o Vijeću ministara BiH precizira da je za usvajanje odluke u konačnici potrebno da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda, a što SNSD, HDZ BiH i SBB imaju.

Klix.ba