Home > Svijet > Europa se priprema za “arktičku ekspoloziju”, s niskim temperaturama, snijegom…

Europa se priprema za “arktičku ekspoloziju”, s niskim temperaturama, snijegom…

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tijekom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stupnjeva, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježni pljuskovi, objavio je The Telegraph.

“Stiže nam ‘arktička eksplozija‘. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Walesu trebalo ostati suho”, izjavio je Aidan McGivern iz u Ureda za meteorologiju.

“Do kraja tjedna hladni vjetrovi stizat će sa sjevera. Ovog tjedna bit će hladnije i bit će snježnih pljuskova uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugdje, u područjima s visokim tlakom, u petak i početkom vikenda bit će uglavnom suho”, dodao je.

00:00

Chris England, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički zrak proširiti na veći dio Velike Britanije tijekom sljedećih nekoliko dana.

 

“Na sjever i istok donijet će vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne pljuskove. Visoki pritisak sa zapada smirit će se kasnije u petak, a tijekom noći razvit će se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stupanj ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stupnjeva niže”, prognozira.

Istodobno, Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Suffolka i Essexa u petak su moguće, ali se ne očekuju.

Vecernji list