EU ukida obvezno nošenje maski na aerodromima i u avionima

Europska unija neće više zahtijevati obavezno nošenje maski na aerodromima i u avionima počevši od narednog tjedna, u jeku ublažavanja Covid restrikcija širom bloka, priopćile su vlasti u srijedu.

Europska agencija za avijacijsku sigurnost (EASA) priopćila je kako se nada da će zajednička odluka vlada članica bloka, donešena u suradnji s Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, označiti “veliki korak naprijed u normalizaciji zračnog prometa” za putnike i članove posada.

Nove smjernice “uzimaju u obzir posljednja događanja u pandemiji, posebno u nivoima cijepljenja i prirodno stečenog imuniteta, i s tim povezano ukidanje restrikcija u rastućem broju europskih zemalja”, navode dvije agencije u zajedničkom priopćenju.

– Putnici bi se, ipak trebali ponašati odgovorno i poštovati izbore drugih oko njih. I putnik koji kašlje i šmrče trebao bi dobro razmisliti o nošenju make na licu, kako bi pružio osjećaj sigurnosti onima koji sjede u njihovoj blizini – izjavio je generalni direktor EASA-e Patrick Ky, prenosi AP.