EU službeno usvojila peti paket sankcija protiv Rusije, evo što on sve uključuje

Države članice EU-a u petak su i formalno potvrdile usvajanje petog paketa sankcija protiv Rusije koji uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke i niz mjera kako bi se pojačao pritisak na Moskvu da zaustavi agresiju.

“Ove sankcije su usvojene nakon zvjerstava koje su počinile ruske snage u Buči i drugim mjestima pod ruskom okupacijom. Cilj ovih sankcija je zaustaviti bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih vojnika i jasno poručiti Kremlju da će nelegalna agresija imati veliku cijenu”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Peti paket sankcija uključuje:

– Zabranu uvoza ugljena iz Rusije od kolovoza ove godine. Trenutačna vrijednost ruskog ugljena koji se izvozi u EU iznosi osam milijardi eura godišnje.

– Zabranu pristajanja u europske luke brodovima pod ruskom zastavom. Predviđene su iznimke za brodove koji prevoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energente.

– Zabranu prometa ruskim i bjeloruskim cestovnim prijevoznicima koji neće moći prevoziti robu unutar EU-a, čak i kada je riječ o tranzitu. Tu su također predviđene iznimke u slučaju prijevoza farmaceutskih, medicinskih, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

– Daljnju zabranu izvoza goriva za zrakoplove i drugih proizvoda poput kvantnih računala i naprednih poluvodiča, elektroničke robe, osjetljive strojne i prometne opreme te zabranu uvoza na proizvode poput drva, cementa, morske hrane, alkohola. Sankcionirani izvoz iznosi oko 10 milijardi eura godišnje, a uvoz 5,5 milijardi eura.

– Niz ciljanih mjera kako bi se pojačale postojeće sankcije i začepila rupe u njihovoj primjeni. To između ostaloga uključuje zabranu ruskim poduzećima da sudjeluju u javnim nabavama u državama članicama EU-a, prestanak svake financijske potpore ruskim javnim tijelima, proširenje zabrane na depozite u kripto valutama.

– Sankcije tvrtkama čiji su proizvodi ili tehnologija imale ulogu u invaziji, ključnim oligarsima i poslovnim ljudima, visokorangiranim dužnosnicima Kremlja, osobama koje sudjeluju u dezinformiranju i manipuliranju informacijama i sustavnom širenje narativa Kremlja o agresiji na Ukrajinu te članovima obitelji pojedinaca koji su već pod sankcijama.

– Potpunu zabranu transakcija za četiri ključne ruske banke Sovkombank, Novikombank, VTB i Otkrutie. Te banke su još ranije isključene iz Swifta, a sada im je zamrznuta imovina i potpuno su odsječene od bankovnog tržišta EU-a.

Komisija je objavila da već radi na dodatnim prijedlozima novih sankcija koje bi mogle uključivati zabranu uvoza nafte. Osim sankcija, EU naglašava da je smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima “hitni imperativ”.