‘Epidemiološke mjere na Mladifestu se poštuju’

U Međugorju traje MladiFest, koji inače okuplja desetine tisuća vjernika iz cijelog svijeta. Ove godine, održava se sa znatno manjim brojem sudionika, a kako ističu turistički radnici u ovom mjestu – ni ovaj događaj neće spasiti religijski turizam Međugorja.

Sve nade polažu u jesen i bezuvjetni prelazak državne granice. MladiFest je počeo prije tri dana, a okupio je oko 10.000 posjetitelja iz regije i Europe. Ovaj festival inače posjeti i do 100 tisuća ljudi. Sudionici festivala se okupljaju u večernjim satima, a tijekom dana – Međugorje pusto, javlja N1. Ističu da nema prostora za osude organiziranja skupa, jer kako tvrde – poštuju se epidemiološke mjere.

“To su izvanredno veliki vanjski prostori gdje se može nekoliko tisuća ljudi bez problema smjestiti da nitko nikoga ne ugrožava. Može se održavati socijalna distanca? Može, apsolutno, a uostalom dobili smo naputke od kriznih stožera i lokalnog i županijskog, tako da se sve te mjere ovdje mogu primijeniti bez ikakvih problema”, kazao je Željko Vasilj, TZ Međugorje.

Na MladiFest-u prošlih godina najviše je bilo posjetitelja iz Poljske, Španije, Italije, Irske… Ove godine, samo rijetki su podnijeli žrtvu negativnog PCR testa, a onda i karantene po povratku u njihove zemlje. Na mjestima za molitvu u Međugorju uglavnom mladi vjernici iz naše zemlje i Hrvatske. Tvrde – uz vjeru, korona je bezazlena.

Novinari su ih pitali plaše li se korona virusa: “Ma ne, ja znam da mene Isus čuva i da mi korona ne može ništa.” “Ne plašim se, ne. Bog je jači od svega i nije mi to uopće bitno.” “Ne bojim se, došao sam tu s vjerom i ta korona virus se ne gleda s vjerom. Bog tim upravlja, a ako je i dobijem – mislim da ću ozdraviti, koliko sam gledao, male su statistike da mladim ljudima može nešto bit.” “Ne. Ima manje ljudi, ali koncentracija Duha Svetoga je ista.”

Bljesak.info