EP podržao odluku o produženju sistema Covid potvrda još za godinu dana

Europski parlament u četvrtak je podržao odluku da se sistem upotrebe digitalnih Covid potvrda produži za još godinu dana, o čemu će odmah započeti pregovore s Europskim vijećem, javlja Reuters.

Kako bi se pobrinuo da se građani Europske unije mogu slobodno kretati bez obzira na razvoj pandemije Covida-19, Evropski parlament je na plenarnom zasjedanju podržao odluku da se otvore pregovori sa zemljama članicama o produženju sistema upotrebe digitalnih Covid potvrda, koji ističe 30. lipnja, na još 12 mjeseci.

Uz produženje važenja Covid potvrda do 30. lipnja 2023. godine, EP je podržao i prijedlog da se zemljama članicama dopusti da izdaju potvrde na temelju novih tipova antigenskih testova.

Pregovori s Vijećem o produženju mogu početi odmah, tako da pravila budu na snazi prije nego što isteknu trenutna, 30. lipnja. ”Pandemija još uvijek nije gotova, ali najgore jeste iza nas.

Traži se vremenski ograničeno produženje važenja Covid potvrda”, rekao je socijaldemokrata Juan Fernando Lopez Aguilar, zastupnik u Europskom parlamentu.