Eko sir mljekare Puđa iz Livna ponovo najbolji u Beogradu

Osmi Festival autohtonih sireva Balkana završen je u nedjelju u Beogradu, a u konkurenciji oko 300 vrsta neobičnih i originalnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, ali i zemlje gosta – Nizozemske, po ocjeni posjjetitelja najboljim je proglašen Eko sir mljekare Puđa iz Livna.

Ova mljekara drugi put izlaže na festivalu a njihov sir i prošle godine ocijenjen je najboljim. Kako je jučer medijima kazao Momčilo Grković iz mljekare Puđa, za livanjsku mljekaru izlaganje i nagrada na festivalu vrlo su značajni jer doprinose još boljem pozicioniranju proizvoda na tržištu Srbije.

Prema glasovima publike drugo mjesto osvojio je sir iz zemlje domaćina Francuske tajne a treće nizozemski sirevi SILBO.

Posjetitelji su tijekom dva dana bili u prilici da probaju više stotina sireva – od kozijeg mediteranskog sira, livanjskog sira, pirotskog kačkavalja, francuskog buđavog sira preko pljevaljskog i lisnatog sira.

“Bosna i Hercegovina je inače sudionik festivala od njegovog osnivanja i, što je zanimljivo, uvijek je među prva tri najbolja sira po ocjeni posjetitelja, barem jedan sir, a najčešće prvi ili drugi su upravo iz BiH”, kazao je medijima jučer osnivač festivala Srba Jovanović a dodjela nagrada to je i potvrdila.

https://www.abcportal.info