Džamija u Glamoču otvara se sredinom srpnja

U sklopu ovogodišnje višednevne manifestacije “Glamočko ljeto 2019” planiran je niz aktivnosti, među kojima i otvaranje obnovljene Malkoč begove džamije u naselju Malkočevci, koja je još od Drugog svjetskog rata, kad je srušena, bila samo hrpa kamenja s jedino uspravnim kamenim mihrabom koji je odolio i rušiteljima i zubu vremena.

Obnova džamije započela je 31. srpnja 2015. godine na inicijativu Emina Švrakića, koji je rodom iz ovog sela, te nekolicine građana koji su osigurali početna sredstva, očistili teren i navedenog datuma, nakon džuma-namaza u gradskoj Zulumiji, izlili temelje za nastavak radova po već izrađenom projektu.

Zahvaljujući ovim entuzijastima kasnije je nabavljena i stolarija, a onda se čekalo da pristignu sljedeća sredstva od donatora za nastavak radova.

Činu učenja dove, klanja kurbana i početka obnove džamije u Malkočevcima, uz Glamočane, prisustvovala je i nekolicina Livnjaka, Duvnjaka, Hercegovaca i ostalih Švrakićevih poznanika.

Obnova džamije je započela na 490. godišnjicu islama u Glamoču, povodom čega je bio planiran početak obnove i spomeničkog kompleksa s džamijom u Gornjem gradu, što je za sada na čekanju.

Džamija u Malkočevcima je nakon četiri godine rada, s opravdanim prekidima, konačno obnovljena. Prema podacima MIZ Glamoč, u obnovu džamije je uloženo 133.000 KM, a većinu sredstava je osigurala Vakufska direkcija IZBiH.

Obnovom ove džamije koja datira iz 16. stoljeća, Glamoč je uz gradsku, te obnovljene džamije u Kovačevcima, Biličiću i Vidimlijama, tek napola puta, jer je svojevremeno na prostoru ove općine bilo 11 džamija, s prilično bogatim vakufom.

Tekst i foto: Ale Kamber, Avaz