Home > Livno > Duvanjska kobasijada: Obitelj Stipe Bagarića iz Miljacke i ove godine ima zlatne kobasice

Duvanjska kobasijada: Obitelj Stipe Bagarića iz Miljacke i ove godine ima zlatne kobasice

Iako organizirana tek po drugi put, Međunarodna kobasijada u Tomislavgradu večeras je okupila veliki broj posjetitelja. Sala Hotela Tomislava bila je dupkom puna, a druženje je proteklo u dobroj i opuštenoj atmosferi, a zato su se u glazbenome programu pobrinuli članovi domaćeg sastava Zadnja želja.

Večeras smo doznali i tko su nagrađeni proizvođači suhomesnatih proizvoda u trima kategorijama: domaća duvanjska kobasica, salama i izvan standarda (kulen i kulenova seka).

Zlatnu plaketu za domaću duvanjsku kobasicu dobio je gospodin Stipe Bagarić iz Miljacke, a njegova obitelj može se pohvaliti i zlatnom plaketom u kategoriji izvan standarda, koja je dodjeljena Stipinome sinu Petru. Oni su u svojim kategorijama, ocjenom stručnoga žirija, osvojili najviše bodova.

– Dobio sam glavnu nagradu na našoj kobasijadi i ovo je već druga godina da pobjeđujemo i dobivamo glavnu nagradu. To je kobasica koja se radi po našoj obiteljskoj, tradicionalnoj recepturi. Nema tu nikakvih posebnih tajni: svinjsko meso, sol, voda od bijeloga luka, malo bibera, i nešto malo šećera. To se odradi, nakon toga ide sušenja pa kratko dozrijevanje. Nagrada godi, malo smo se i navikli na to. Velika je konkurencija, tu su ljudi iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i drugih zemalja. Drago nam je u takvoj ozbiljnoj konkurenciji, s jednim stručnim ocjenjivačkim žirijem na čijem je čelu gospodin Špiček, dobiti priznanje za najkvalitetniju kobasicu među više od 120 uzoraka, kazao nam je gospodin Bagarić.

U Stipinoj, kao i u većini naših duvanjskih obitelji, kobasice proizvode za svoje potrebe, prijatelje i goste.

– Otkad znam za sebe radimo kobasice. Mama je ta koja ima recepturu i odradi glavninu posla, a mi ostali pomognemo koliko treba, dodaje Stipe.

U kategoriji domaće duvanjske kobasice ukupno je dodijeljeno 18 zlatnih plaketa. Šesnaest je zlatnih plaketa u kategoriji salama, dok su u kategoriji izvan standarda dodijeljene tri zlatne plakete.

U kategoriji salama zlatnu plaketu osvojila je gospođa Mara Nevistić iz Kola.

Kategorija: Domaća duvanjska kobasica:

Zatna medalja:

  1. Stipe Bagarić, Miljacka (ukupni prosjek 56,42)
  2. Tomislav Mikulić, Ljubuški (ukupni prosjek 56,17)
  3. Milan Dodig, Stepen (ukupni poredak 55, 35)

Kategorija: salama

  1. Zlatna medalja Mara, Nevistić, Kolo (ukupni prosjek 59,23)

2. Super Mes, Samobor (ukupni prosjek 57,60)

3. Super Mes, Samobor (ukupni prosjek 57,42)

Kategorija: izvan standarda (kulen, kulenova seka)

Zlatna medalja:

  1. Petar Bagarić, Miljacka (ukupni prosjek 54,87)

2. Kata Beljan, Tomislavgrad (ukupni prosjek 54,68)

  1. Ivan Begić, Novi Travnik (54,40)

Podsjećamo da je na ovogodišnjoj smotri bilo više od 120 uzoraka, a nimalo lagan posao uspješno je odradio stručni ocjenivački tim z Hrvatske i Slovenije: Tomislav Špiček, (glavni sudac), Dubravko Viduč, Mileno Perković i Braslav Mirošević.

Udruga duvanjski kobasičari osnovana je s ciljem promicanja, razvoja, unaprjeđenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja duvanjskoga kraja upravo organiziranjem ovakvih smotri, ali i stručnih predavanja, radionica i savjetovanja u svezi gastro-tradicijskih proizvoda kraja. Za sada možemo slobodno reći da su na dobrome putu na čemu im čestitamo i želimo uspješan daljnji rad.

Tomislavcity