Drvarčanima je dosta ustašluka: Prazan stomak boli više od šahovnice

Drvar je antifašistički grad i njegovi stanovnici su svi od glave do pete antifašisti, tako da nam ne treba dodatno otežavati život, ističu u ovoj općini.

Samo nekoliko dana nakon incidenta u kojem se zakon jačeg ponovo ukazao u Livanjskom kantonu i to nad najsiromašnijom općinom u državi Drvarom, tako što je nad policijskom stanicom izvješena zastava sa šahovnicom iako u njoj većinom rade policajci srpske nacionalnosti, u petak je održana i konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Drvar.

Nakon 15 godina, uslovno rečeno, “pauze”, na Policijsku stanicu u Drvaru je vraćena zastava tzv. Herceg-Bosne, čime je 95 posto stanovništva u Drvaru srpske nacionalnosti dovedeno u neugodu. Vidio je Drvar raznih provokacija i problema tokom povratničke obnove života, od ubistava povratnika, pa čak i policajaca Srba, do pokušaja da se slavi dan oslobođenja od, valjda, njihovog stanovništva.

OPSTRUKCIJA IMA

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović je reagovao riječima da takva zastava izražava nacionalna osjećanja samo jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog, zamjerajući Vladi Livanjskog kantona u kojoj sjede legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda, napominjući da Srbi čine većinu policajaca koji rade u pomenutoj stanici.
– Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je s ljudima koji nose hipoteku ustaške politike, bio je oštar Radanović.
Politička osuda i protest stigli su i iz Demokratske fronte BiH, iz koje traže reakciju nadležnih organa, ali pozivajući i na senzibilnost u cijeloj stvari prema Drvarčanima.


– Molimo sve “dušebrižnike” da ih ostave na miru, a svima dobronamjernim upućujemo poziv za pomoć ovom kraju i onim još preostalim njegovim građanima da žive život dostojan čovjeka, poručili su iz Fronte.

Dvadeset i više godina poslije samog povratka zaista je bespotrebno stvarati tenzije, smatraju Drvarčani
Jer Drvarčanima je i dalje najvažnije da žive u miru, te ovakve i slične incidente pokušavaju ostaviti iza sebe. U petak smo posjetili Drvar, u kojem je održana i konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća. Dogovorena je većina koju će činiti Savez nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik, nezavisni odbornici, HDZ 1990 i Hrvatska stranka Radom za boljitak.
Politika je umijeće mogućeg i načelnica Drvara Dušica Runić je zadovoljna što je relativno brzo došlo do dogovora strana koje će joj nastaviti pružati podršku u radu, dok suradnju po vertikali s Vladom u Livnu ionako ne mogu zaobići.
– U mnogim stvarima surađujemo kroz poslovnike i zakone, ali kada govorimo o finansijama i budžetu, nismo zadovoljni kako je napravljena raspodjela poreznih prihoda u kojima građani Drvara učestvuju. U drugim segmentima često smo prinuđeni da dugo čekamo na saglasnost od njih, a često i ne možemo dobiti ono što nam treba. Naprimjer, ne možemo da damo poljoprivredno zemljište na zakup našim sugrađanima a da prethodno ne dobijemo saglasnost Kantona. Slično je i kod izmjena visine komunalnih naknada. Tu nekad dolazi do opstrukcija, znali smo i do tri godine čekati zbog poljoprivrednog zemljišta, ali na kraju i dočekamo, kazala nam je načelnica Runić.

Načelnica je donedavno bila prosvjetna radnica koja, kako nam priča, “zna kako je to tužno kad u razred, u kojem su sva djeca srpske nacionalnosti, ulaze na vrata učionice ispod šahovnice”. Ali, za nju to je manji problem, kao i većinu stanovnika antifašističkog gradića. Opstrukcije iz Kantona traju godinama.