Home > Županija > Drvar: Za poslove u “Yumku” prijavilo se više od 200 žena i oko 15 muškaraca

Drvar: Za poslove u “Yumku” prijavilo se više od 200 žena i oko 15 muškaraca

Problemi sa kojima se susreću mještani mjesnih zajednica na području općine Drvar bili su tema sastanka načelnice Dušice Runić sa njihovim predstavnicima.

Gotovo svi su ukazali problematiku nasipanja, održavanja i rekonstrukcije puteva, tu su i problemi u snabdjevanju pitkom vodom pojedinih naselja, gradske deponije, rasvjete, sanacije mostića na Pejića lukama i drugo. Predstavnici pojedinih mjesnih zajednica ukazali su i na problem starih i nemoćnih te onih koji nemaju sredstava za život i kojima je neophodna socijalna pomoć, ali to pravo ne mogu ostvariti, dok sa druge strane ističu primjere da oni kojima ne treba primaju socijalu.

Nakon isticanja ovih problema načelnica Dušica Runić ukazala je na problem da od strane Županije te Federacije BiH nisu prebačena sredstva za saniranje i nasipanje putnih pravaca te je neizvjesna njihova sanacija u ovoj godini. Rasvjeta bi uskoro ponovo trebala biti u funkciji, a problematika deponije je stalna tema i uglavnom se radi na trenutnoj sanacii i održavanju kako bi deponija koliko-toliko bila uređena.

Što se tiče vodosnabdjevanja urađen je projekat prve faze od Točkova do Bazena, a vrijednost radova je oko 500.000KM, za drugu fazu iz dobijenih sredstava iz Srbije uradila bi se kompletna projektna dokumentacija.

Također, istakala je načelnica da je u toku i “sređivanje” proračuna općine Drvar, jer puno je toga što se financira u punom iznosu,a što nije nephodno, pored toga sagledavaju se mogućnosti nabavke stroja ”kombinirke” koja bi u mnogome olakšala održavanje puteva po mjesnim zajednicama.

Ono čemu je načelnica Runić posebno posvetila pažnja je problematika nezaposlenosti. Očekivanja su da bi se uskoro ovaj problem u dobroj mjeri mogao ublažiti sa početkom rada tvrtke “Yumko” Vranje, jer će posao naći 100 radnika i to najvećim djelom žena. Za poslove u “Yumku” prijavilo se više od 200 žena i oko 15 muškaraca. Nakon sanacije objekta Mlin gje će biti pogon, prići će se obuci žena. Bitno je istaći da među prijavljenima ima i onih koje su stručne i sa iskustvom tako da bi one mogle i izvršiti obuku budućih radnica “Yumka”. Najvažnije je, ističe načelnica Runić, da se u svim ovim poslovima pokažemo kao vrijedni, jer to je jedan od preduvjeta za otvaranje druge smjene u drvarskom pogonu “Yumka”, a to bi za naš grad značilo puno i dobrim djelom bi se rješio problem nezaposlenosti posebno kod ženske radne snage.

Priopćeno je iz općine Drvar.