Home > Županija > Drvar pred kolapsom; Račun blokiran, plaće kasne

Drvar pred kolapsom; Račun blokiran, plaće kasne

Općina Drvar nalazi se pred kolapsom! Zbog duga prema Federalnoj Poreskoj upravi, koji je sa kamatama veći od 700 tisuća maraka, račun općine je blokiran. Plaće radnicima općine, ali i poduzeća i ustanova koji se financiraju iz općinskog proračuna, kasne već nekoliko mjeseci.

Radnici jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u BiH, Titove pećine, već tri mjeseca su bez plaće. Јedna od zaposlenih u Spomen-kompleksu 25. maj, Miroslava Galić, ističe da je stanje u ovoj instituciji iz dana u dan sve teže. Pišu Nezavisne novine.

“Ne želim da kažem da se navikavamo na tako težak period i ne znam stvarno dokle će trajati. Sada kad trebamo svi plaćati račune, kredite i ostalo, ja stvarno više ne znam na koji način”, rekla je Galićeva.

A nade je sve manje, jer Titova pećina koju godišnje posjeti 10 tisuća turista, zbog odrona koji je djelimično uništio barake na njenom ulazu, već danima nije sigurna i zatvorena je za turiste. Pošto se, pored općinskih sredstava, radnici Spomen-kompleksa finaniraju od prodaje ulaznica, ovo je dodatni problem. Novca za sanaciju Titove Pećine opština Drvar – nema.

“Šteta je otprilike oko 15 tisuća maraka. Slali smo zahtjeve i županiji i na ministarstva ali nismo dobili odgovor”, istakla je Suzana Јović v.d. direktora ЈU Centar za kulturu i sport Drvar.

Plaću od kraja prošle godine nisu dobila ni 24 radnika lokalnog komunalnog poduzeća. Drvarski Komunalac Poreskoj upravi duguje 828 tisuća maraka sa kamatama. Zbog nedostatka sredstava upitna je nabavka klora, bez kojeg će ispravnost vode u gradu biti dovedena u pitanje. Nenaplaćena potraživanja i dugovi korisnika njihovih usluga dostigli su cifru od 500 tisuća maraka,.

“Početkom ove godine smo napisali 407 tužbi. Bili smo prinuđeni da krenemo sa isključenjima. Počeli smo prvo od pravnih lica. Nešto je urodilo plodom, neki su još uvijek isključeni, a od sutra krećemo i sa isključenjima fizičkih lica. Јednostavno smo prinuđeni tako da radimo”, istakao je Mirko Tomić ЈP Komunalac.

Lokalna uprava nije u stanju da se financira iz vlastitih sredstava, a najveći problem je nedostatak sufinanciranja sa viših nivoa vlasti, u ovom slučaju županijskih i federalnih. Načelnica općine Dušica Runić ističe da je Drvar, zbog čekanja na suglasnost Vlade HBŽ, uskraćena i za neke direktne prihode, kao što je prihod od naplate komunalne naknade.

“Mi ostajemo uglavnom bez odgovora na zahtjeve koje upućujemo ka županiji i mislim da u zadnje vrijeme ne podnosimo toliko zahtjeva jer već unaprijed znamo odgovor. Znamo da taj zahtjev neće biti pozitivno realiziran”, navela je Runićeva.

Kako kažu u Drvaru, u rješavanju nagomilanih problema prepušteni su sami sebi. Јedinu nadu vide u pomoći Predsjedništva BiH, ali i Republike Srpske i Srbije, koja će u ovoj općini uskoro otvoriti konzularku kancelariju.

L.O.