Drvar / Policija u Italiji istražuje aferu otpada u BiH

Rok u kojem su, po nalogu inspekcije, stotine tona otpada uvezenog iz Italije morale biti uklonjene iz Drvara i još tri općine sutra ističe, a rješenja nema ni na vidiku.

U međuvremenu, za slučaj se zainteresirala talijanska policija. Čak nije isključena ni varijanta koja se do sada činila najnevjerojatnijom – da otpad, shodno Bazelskoj konvenciji, bude vraćen u Italiju.

U Federalno ministarstvo zaštite okoliša u Sarajevu stigla je obavijest iz Italije u kojem se navodi da policija u Padovi istražuje okolnosti pod kojima je otpad iz ove regije izvezen u BiH. Italija je i ranije imala ozbiljnih problema s ilegalnim izvozom ogromnih količina otpada, a posao su vodile tvrtke povezane s mafijom.

Dodaje da je, ukoliko se ustanovi da su u procesu izvoza prekršeni talijanski zakoni ili međunarodne konvencije, Italija dužna otpad primiti natrag.

Inače, firma “Stalcom Srl” iz Padove, preko koje je otpad za “reciklažu” uvezen u BiH, ne dovodi se u vezu s mafijaškim organizacijama, ali se nije proslavila ni po striktnom poštovanju zakona.

Ta firma je registrirana samo za veleprodaju otpada iz metalne industrije, a ne i za tekstil, a preko nje je u BiH izvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada i ugovoren izvoz još veće količine ove vrste smeća. Uz to, prema pisanju talijanskog tiska, vlasnik te tvrtke je navodno ranije osuđivan za milijunsku utaju poreza.

Firma “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, koja je uvezla sporni otpad, nije se ovih dana oglašavala, niti su se njeni suvlasnici, inače državljani Srbije, pojavljivali u Drvaru.

Podsjećamo, krajem juna i početkom jula u BiH je uvezeno, kako je ranije izjavila načelnica Drvara Dušica Runić, pozivajući se na podatke federalne inspekcije, oko 400 tona tekstilnog otpada iz Italije.

Taj je otpad, prema dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu, jer se, prema zakonu u BiH, može uvoziti samo otpad namijenjen za recikliranje. Međutim, uvoznik otpada “Krom reciklaža” d.o.o. nema nikakav pogon za reciklažu, ni strojeve, ni radnike – osim na papiru.

Situacija na terenu upućuje na to da se radi o fantomskoj firmi, jer njeni osnivači žive u Srbiji, a u Drvaru, gdje je prijavljena tvrtka, nema čak ni sjedište.

Otpad, uvezen za “reciklažu” istovaren je ilegalno u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a manje količine i u Bihaću i okolini Sarajeva, uglavnom u devastiranim tvornicama usred grada ili na otvorenom.

Tko zna koliko bi još talijanskog smeća završilo u BiH da se narod nije digao i danima prosvjedovao i blokirao magistralnu cestu.

Nakon toga je obustavljen dalji uvoz otpada i pokrenuta istraga.

radiosarajevo.ba